Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Systém umelej inteligencie už vie po slovensky a bez problémov by vedel zmaturovať
Zdielať na

Systém umelej inteligencie už vie po slovensky a bez problémov by vedel zmaturovať

BRATISLAVA / Odkedy je verejne dostupný systém umelej inteligencie aj v slovenskom jazyku, nastal pre našich učiteľov a ministerstvo školstva vážny problém a pre študentov hotový raj na zemi. Za pár sekúnd dokáže vypracovať slohovú prácu alebo referát. Dokonca aj zmaturovať alebo napísať diplomovú prácu tak, že nevykazuje známky plagiátu. Úroveň štylizácie a zrozumiteľnosti fascinuje aj odborníkov.

Štáb TV JOJ sa opýtal umelej inteligencie, či dokáže za študenta vypracovať aj celú diplomovú prácu. Tvrdí, že áno, no bez pomoci študenta by to nebolo ono. "Ono to nefunguje tak, že zadáme napíš diplomovku na tému "Nesmrteľnosť chrústa" a vypľuje 30 strán. Ale ten človek musí vedieť, ako sa pýtať a ako reagovať," opísal analytik INESS, Róbert Chovanculiak.

Nech je ako chce, gro celej práce ale dokáže urobiť za študenta. Vypracovať referát na nejakú tému je pre ňu malina, čo dokázala pri spracovaní maturitnej eseje, ktorú študenti dostali pred pár rokmi. "Napíšte diskusný príspevok na tému - Prečo by mala byť zdravotná výchova povinná," zadal Róbert Chovanculiak. Odpoveď fascinovala spracovaním aj štylizáciou v slovenskom jazyku a nemusel by sa za tento príspevok hanbiť žiadny maturant. "Bol dobre vyargumentovaný, dôvody prečo áno aj nie," skonštatoval Róbert Chovanculiak.

Potvrdila aj to, že dokáže vypracovať reportáž v spolupráci s reportérom TV JOJ. Ale nedokáže kriticky myslieť a riešiť emócie. A tak mu reportér dal príležitosť a reportáž vznikla v úzkej spolupráci s umelou inteligenciou. Dokonalé to ale nie je, sem-tam skloňovanie popletie. A nielen to, niekedy aj fakty. Priznáva aj svoje negatívne dopady na vzdelávanie. Učitelia majú problém preukázať, že za študenta prácu urobila umelá inteligencia. Tento problém by mohla vyriešiť samotná umelá inteligencia ktorá o sebe tvrdí, že, že dokáže rozlíšiť texty písané človekom a umelou inteligenciou.

Súvisiace články