Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
Zdielať na

Súd oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo

PRAHA / Pražský mestský súd 9. januára neprávomocne oslobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreja Babiša (ÁNO) aj jeho niekdajšiu poradkyňu, Janu Nagyovú, v kauze Čapí hnízdo, ktorá sa týka 50-miliónovej dotácie na stavbu kongresového areálu. Sudca Ján Šott svoje rozhodnutie ešte zdôvodní. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu môže odvolať na Vrchný súd v Prahe.

Nagyová čelí obžalobe z dotačného podvodu a poškodeniu finančných záujmov EÚ, Babiš potom z pomoci k dotačnému podvodu. Vyhlásenie rozsudku si 9. januára nevypočuli, obaja sa z rokovania ospravedlnili. Obžalobu od začiatku odmietajú. Štátny zástupca Jaroslav Šaroch tvrdí, že Babiš zaistil na prelome rokov 2007 a 2008 vyvedenie spoločnosti Farma Čapí hniezdo z Agrofertu a predaj akcií svojim deťom a partnerke. Podľa Šarocha to urobil preto, aby farma zdanlivo spĺňala podmienky na získanie dotácie pre malé a stredné podniky. Nagyová podľa obžaloby úspešnú žiadosť o dotáciu podala.

Podľa Babiša, ktorého v tomto týždni čaká prvé kolo prezidentských volieb, je kauza vykonštruovaná, označuje ju za politický proces. Vo svojej záverečnej reči sa venoval najmä tomu, ako podľa neho rôzni ľudia v prípade zneužili jeho syna z prvého manželstva Andreja Babiša mladšieho, ktorý trpí schizofréniou. Ten tvrdí, že otec naňho previedol akcie Čapího hnízda bez jeho vedomia a urobil si z neho bieleho koňa. Babiš, Nagyová aj ich obhajcovia na súde tiež minulý týždeň povedali, že nebol predložený žiadny dôkaz, že obžalovaní urobili niečo protizákonné.

Šaroch navrhoval pre Babiša aj Nagyovú trojročné podmienky s päťročnou skúšobnou dobou. Chcel pre nich aj peňažné tresty, u Babiša desať miliónov korún, u Nagyovej pol milióna korún. Žalobca vo svojom záverečnom návrhu uviedol, že sú splnené všetky podmienky na uloženie trestu pod zákonnou sadzbou, ktorá je päť až desať rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy