Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ďalší poplach pre besnotu na Zemplíne: Opatrenia od štátnych veterinárov dostala obec aj poľovníci
Zdielať na

Ďalší poplach pre besnotu na Zemplíne: Opatrenia od štátnych veterinárov dostala obec aj poľovníci

ZEMPLÍN / Zvieratá musia vakcinovať, čipovať a v prípade túlavých musí obec zabezpečiť odchyt. Do takzvanej "Zóny pozorovania" dali veterinári 24 obcí a aj dve okresné mestá.

Besnotu laboratórne testy potvrdili u líšky hrdzavej

Zviera bolo v lese za dedinou a za ohnisko nákazy štátni veterinári vymedzili katastrálne územie obce Rovné. Štátni veterinári uložili pokyny aj obci, aj poľovníkom. "Už sme aj začali robiť opatrenia. Idem tie tabuľky dávať na hranice revíru. Obec má svoje opatrenia," uviedol zastupujúci predseda PZ Rozkvet Rovné, Marián Paško. "Označenie máme, monitorovanie psov a mačiek, respektíve zákaz voľného pohybu psov. U mačiek sa to veľmi obmedziť nedá," dodal starosta obce Rovné, Jozef Baláž.

Okrem toho veterinári nariadili aj označenie mikročipom. Obec je zároveň povinná zabezpečiť odchyt túlavých zvierat. Dedina pritom bola v zóne pozorovania už po tom, ako sa vlani objavil prvý pozitívny prípad besnoty v obci Jabloň. "Tak sme mali ešte raz opakovanú vakcínu, proti besnote by mali byť vakcinované všetky psy," skonštatoval Jozef Baláž. "Tie psíky, ktoré boli napríklad v tom novembri zaočkované, tak teraz už to nie je potrebné. Tá imunita trvá minimálne rok," vysvetlil veterinár Miroslav Kakuta.

Štátni veterinári vymedzili zóny pozorovania na 24 katastrov dedín a tiež na okresné mestá Humenné a Snina. "Tá zóna pozorovania znamená, že môže sa tam vyskytovať nejaký kus, ktorý je chorý a roznáša tú nákazu. Takže je jasné, že každý by si mal svojich miláčikov nechať vakcinovať, lebo chráni nielen ich, ale v prvom rade seba," dodal veterinár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy