Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zloženie novej vlády: V hre sú predčasné voľby aj nová väčšina, ale tú Boris Kollár nechce
Zdielať na

Zloženie novej vlády: V hre sú predčasné voľby aj nová väčšina, ale tú Boris Kollár nechce

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Eduard Heger hľadá v parlamente novú 76-tku. Jeho koaličný partner Boris Kollár ale hovorí, že o novej väčšine nič nevie a radšej by chcel predčasné voľby. Bez toho, aby sa zmenila Ústava, to ale nepôjde. Už o dva týždne budú môcť ľudia v referende rozdať karty. Ak nebude úspešné, rozhodnúť ešte môžu poslanci v parlamente.

​Premiér Eduard Heger na poslednú chvíľu zachraňuje koalíciu a hľadá 76 poslancov, ktorí by jeho vládu podporili. Kým koaličný poslanec Juraj Šeliga hovorí, že nová 76-tka je na spadnutie, predseda parlamentu Boris Kollár vraj o nej nič nevie. "Ja zatiaľ neviem nič o 76-tke, viem len toľko, že to Sulík ponúkol pánovi premiérovi a zobral to späť," uviedol Kollár. "S tou ideou prišiel Richard Sulík a jediná podmienka toho času bol Igor Matovič. Ten už dnes nie je minister," povedal Heger. To, že by sa dohoda o novej väčšine blížila ku koncu, nepotvrdil ani Richard Sulík: "Máme jasné predstavy, ako by sa situácia mala vyvíjať ďalej. Informovať verejnosť budeme ale až po prípadných rokovaniach. Dovtedy prajeme všetkým pokojné novoročné dni."

"Najprv sme štvorkoalícia, potom jeden odíde, povalí vládu, potom zase dodá hlasy a to sme nevedeli vládnuť ďalej?" pokračoval Kollár. "Najlepšie bude, keď to bude komunikovať pán premiér po skončení rokovaní. Ak nebude, tak sa môžeme potom baviť o ďalších scenároch," vyjadrila sa Veronika Remišová. V hre sú tri možnosti - nová 76-tka, zmena ústavy na skrátenie volebného obdobia alebo úradnícka vláda. Ľudia sa už o dva týždne môžu v ľudovom hlasovaní vyjadriť, či chcú zmenu ústavy, aby sa skrátilo volebné obdobie. Šéf Smeru ale vyčíta kolegom, že sa do kampane nezapájajú. Prezidentku zase kritizoval za údajne nevhodný termín a marenie referenda. "Dala nám na kampaň trinásť dní. Prečo to tak urobila? Prečo to nemohlo byť 13. februára? Ona nechce predčasné voľby," vyjadril sa Robert Fico.

"Pani prezidentka chápe, že sa Robert Fico obáva toho, že referendum, ktoré inicioval, dopadne fiaskom. Namiesto toho, aby tomu chlapsky čelil, slabošsky útočí," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. "Od včera ideme intenzívne a budeme ľudí vyzývať, aby išli hlasovať," vyhlásil poslanec NR SR Richard Raši (HLAS-SD). V prípade, ak referendum nebude úspešné, poslanci si sami budú môcť 24. januára odhlasovať, či chcú zmenu ústavy, aby sa skrátilo volebné obdobie. Návrh predložila strana Sme rodina. "V referende sa hovorí, aby sme si vedeli skrátiť volebné obdobie, ale stačí na to 76 poslancov. My, ako hnutie Sme rodina, máme v parlamente zákon, aby sme si ho vedeli skrátiť, ale s 90-timi poslancami," pokračoval Kollár.

Kollárov návrh ale zatiaľ nemá podporu ani v hnutí OĽANO, ani u strany Za ľudí. "Ja 76-tku považujem za najlepšie riešenie," povedala Remišová. "Chceme k tomu zasadnúť v januári a potom budeme komunikovať postoj strany," oznámil Heger. "Ten chce to, ten tamto, no a kde je výsledok? Na konci dňa nebude nič," uviedol Fico. "Jediná možnosť je zamedziť tomuto cirkusu a to sú predčasné voľby. Či to bude jún alebo september, to nechám na kolegov," zhrnul Kollár. Dianie v parlamente sleduje z prezidentského paláca Zuzana Čaputová. V prípade, ak koncom januára nepríde k dohode, môže nastať úradnícka vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy