Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Unikátny objav z Považia: Archeológovia našli predmety staré viac ako 3 000 rokov
Zdielať na

Unikátny objav z Považia: Archeológovia našli predmety staré viac ako 3 000 rokov

POVAŽIE / Unikátny alebo tiež jedinečný. Takýmito prívlastkami opisujú archeológovia z Trenčína svoj najnovší objav. V lesoch na Považí našli 12 bronzových predmetov vo veľmi dobrom stave. Sú staré viac ako 3 000 rokov.

Ako "bronzový poklad" nazvali archeológovia nález, ktorý vykopali v lesoch na Považí. "Takýto depot je prvý v mojej kariére. Nepodarí sa to často, niekomu sa to nepodarí za celý život," vysvetlil archeológ Juraj Malec. "Bude patriť k top nálezom," dodal riaditeľ múzea v Trenčíne Peter Martinisko. Nájsť dvanásť bronzových predmetov na tak malom priestore je podľa odborníkov výnimočné.

"Podarilo sa nám zachytiť kompletnú šperkovú výzdobu ženského kroja z mladšej doby bronzovej," vysvetlil Juraj Malec. Ľudia, ktorí túto oblasť osídľovali tu predmety zakopali v jedenástom storočí pred našim letopočtom. Masívna štítová spona, náramky, nákrčníky, či čelenka sú vo veľmi dobrom stave. "Ešte to bolo funkčné, ležalo to 3 500 rokov v zemi, vidíte s akou precíznosťou sa to robilo," vysvetlil Juraj Malec.

Archeológovia predmety očistili, odobrali viacero vzoriek, ktoré podrobia dôkladnej analýze. "Toto sa nám nepodarí zachytiť ani na väčšom území, o to je to vzácnejšie, že sme to našli v jednej jame," dodal Juraj Malec. Archeológov objav povzbudil a v kopaní v lesoch v okolí Trenčína chcú pokračovať.

Súvisiace články