Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dramatické chvíle zo života Slovanov, takto vznikal seriál na Ukrajine
Zdielať na

Dramatické chvíle zo života Slovanov, takto vznikal seriál na Ukrajine

BRATISLAVA / Už onedlho príde na televízne obrazovky TV JOJ veľkolepý historický seriál Slovania. Je to príbeh zo siedmeho storočia, zasadený do Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov.

Producentka Wanda Adamík Hrycová patrí medzi hŕstku ľudí, ktorí už hotový seriál videli - dokonca niekoľkokrát. "Už sa mi o ňom aj sníva," vraví so smiechom. K produkovaniu tohto projektu sa dostala počas rozhovoru s programovým riaditeľom TV JOJ Rolom Kubinom. Projekt bol v tej chvíli napísaný, no v šuflíku. "Zdalo sa, že je príliš drahý na možnosti slovenského trhu," hovorí Wanda Hrycová.

"Vypýtala som si scenár, prečítala som si ho a povedala som si, že sa pokúsim na to zohnať aj peniaze, aj nájsť spôsob, ako to nakrútiť." Napokon sa nakrúcalo na Ukrajine - bolo to jednak výrazne lacnejšie a zároveň to prinieslo veľké plus: nedotknutú ukrajinskú prírodu, lesy, kde veľmi dlho nevkročila ľudská noha. "Vieme sa tam hrať na 7. storočie, na Slovensku už také zóny nie sú. Okrem iného sme tam našli aj finančného partnera, ministerstvo kultúry Ukrajiny."

Koprodukčný seriál sa tým pádom bude v rovnakom čase vysielať aj na Ukrajine, samozrejme po nadabovaní do ukrajinčiny. Herecké obsadenie, minimálne čo sa hlavných postáv týka, sú zhruba pol na pol Slováci a Ukrajinci. Komparz - dedinčania, bojovníci, atď. - sú všetko Ukrajinci. Kostýmová výtvarníčka musela veľa študovať, aby odevy, zbrane, brnenia a ozdoby čo najviac zodpovedali dobovej skutočnosti.

Problémy a obmedzenia spojené s korona krízou sa nakrúcaniu vyhli. "My sme chvalabohu skončili nakrúcanie 2 mesiace predtým, ako vypukla korona," hovorí producentka. Príprava na nakrúcanie trvala dlhšie ako samotné nakrúcanie, zhruba rok. Herci si museli osvojiť aj schopnosti jazdenia na koni či boja zblízka, tréningy mali na Slovensku aj na Ukrajine. Premiéra prvého dielu z dvanástich je naplánovaná na 10. marca. 

Pozrite si teaser na seriál Slovania:

Súvisiace články