Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Spišskí archeológovia objavili unikát. Muža so zlatými očami
Zdielať na

Spišskí archeológovia objavili unikát. Muža so zlatými očami

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Vzácnosť európskeho významu našli archeológovia z múzea Spiša. Ide o približne 2500 rokov starú keltskú sošku muža z bronzu, no so zvláštnymi očami. Ani pritom nemuseli nejako mimoriadne hlboko hrabať v zemi. Stačilo im preskúmať poorané pole.

Jedna z lokalít na Spiši sa ukazuje ako významné nálezisko z keltskej doby. Práve odtiaľ pochádza aj nález, ktorý má 7 centimetrov, no má európsky význam. Dôvodom sú jeho oči. "Táto soška má zlaté oči. Čo je absolútny unikát v rámci takýchto nálezov. Pravdepodobne v celej Európe," povedala archeologička Múzea Spiša Renáta Hudáková.

Archeologička tým nemyslí milý pohľad. Ale skutočne očné jamky vyplnené zlatom. prekvapení bol aj tím hľadačov, ktorí lokalitu presondovali s detektormi kovov. Čo má táto soška znázorňovať zatiaľ odborníci nevedia."Takéto zobrazenia či už zvieracie, alebo ľudské sú väčšinou spájané s niečim kultúrnym, s niečim rituálnym s nejakými bôžikmi," uviedol odborný asistent katedry archeológie UKF Dominik Repka. 



To by bolo tiež vysvetlením prečo má práve táto soška zlaté oči. Odborníci z múzea nález za datovali do doby Laténskej pred našim letopočtom na základe ostatných nálezov v lokalite. Prekvapili ich tiež detaily mužnosti, či postavy sošky. "Naozaj má zobrazenú tvár, oči, ústa, má dokonca nejaký účes," informovala Hudáková.

Po novom roku múzejníci pripravujú v múzeu Spiša novú expozíciu. Návštevníkom preto túto sošku ukážu až na jar. Medzitým ju ešte musia preskúmať rôznymi röntgenmi. Z historického pohľadu je prekvapivá aj podoba sošky. "Neviem o tom, žeby sa zobrazovali muži. Venuše sa zobrazovali, či pekné či nepekné," myslí si Dušan Bevilaqua z Spišského dejepisného spolku.

Súvisiace články