Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jaroslava Haščáka vzali do väzby
Zdielať na

Jaroslava Haščáka vzali do väzby

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd celý deň rozhodoval návrhu na väzbu pre spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Je obvinený v súvislosti s obchodovaním s nahrávkou kauzy Gorila, v ktorej mal byť jedným z hlavných aktérov. Sudkyňa napokon rozhodla vzatí do väzby Jaroslava Haščáka aj Dany Arpášovej, ich právni zástupcovia podali sťažnosť.

Celý deň trvajúce rozhodovanie nie je prekvapivé, keďže sudkyňa Pamela Záleská je známa svojou precíznosťou a pozornosťou venovanou odôvodneniu. Jaroslava Haščáka, jedného z najbohatších Slovákov, spolumajiteľa skupiny Penta, ktorého majetok časopis Forbes odhaduje na jednu miliardu euro, priviezla ozbrojená eskorta krátko po siedmej ráno. 

Jeho obvinenie súvisí s údajným spisom Gorila, ktorý unikol pred vyše ôsmymi rokmi. Na zázname odposluchov z bytu na Vazovovej mal práve Haščák dohadovať privatizačné biznisy s vtedajšími politikmi. Kauza Gorila vyvolala rozsiahle občianskle protesty, chýbal však základný dôkaz, samotné nahrávky. Práve zvukový záznam je predmetom obvinenia.

Podľa obvinenia ju mal za 200 000 eur kúpiť Haščák od manželskej dvojice siskárov Arpášovcov. Suma mala byť následne zlegalizovaná cez fiktívne poradenské služby. Tým sa mal Haščák dopustiť korupcie a legalizácie nezákonných príjmov. Hrozí mu za to dvadsať rokov.

Obhajcovia Jaroslava Haščáka tvrdia, že nie je dôvod na väzbu, keďže ich klient s vyšetrovateľmi vždy spolupracoval. V Pezinku pred súdom mal 5 zástupcov, vrátane svojej manželky, ktorá sa ale s novinármi odmietla rozprávať. 

Júlia Vestenická, právna zástupkyňa obvinenej Dany Arpášovej povedala: "Moja klientka popiera akúkoľvek vinu, ale vyjadrila sa ku všetkým skutočnostiam."

"Je to vymyslený, vyfabrikovaný prípad," povedal jeden z Haščákových zástupcov, Martin Škubla.

Prípad dozoruje nový prokurátor, Ondrej Repa, ktorý okrem iného pred nedávnom poslal do väzby svojho vlastného šéfa, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga tvrdí, že práve Kováčik sa systematicky snažil zahladzovať celú kauzu. 

Jaroslava Haščáka zadržali policajti priamo v kanceláriách Penty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy