Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V justícii sa chystajú zmeny, poslanci spochybňujú okrem iného aj rýchlosť diskusie o týchto zmenách
Zdielať na

V justícii sa chystajú zmeny, poslanci spochybňujú okrem iného aj rýchlosť diskusie o týchto zmenách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V ostatnom čase takmer každý deň pribúdajú správy o nepriaznivej situácii v justícii. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková to chce zlepšiť. A to zásadnou reformou systému, vrátane zmeny v ústave. Obsah i spôsob podania niektorých návrhov v poslednej chvíli vyvolali kritiku.

"Až 72% Slovákov neverí v justíciu, horší výsledok v rámci štátov Európskej únie dosiahlo len Chorvátsko. Je to najhorší výsledok od roku 2004," informoval o nelichotivom umiestnení poslanec Miloš Svrček. Koalícia je presvedčená, že nielen zmena v ústave, ale aj ďalšie súvisiace návrhy pomôžu k očiste súdnictva, ktoré je v kritickom stave. "Som presvedčený, že súdnictvo bude fungovať efektívnejšie, bude lepšie vymáhanie zodpovednosti pri pochybeniach sudcov," vyjadril sa poslanec zo strany Sloboda a Solidarita Ondrej Dostál. 

Nad spôsobom zásahov do Ústavy sa však pozastavila prezidentka Čaputová. Tie by sa podľa nej mali prijímať po poctivej odbornej debate, a nie na poslednú chvíľu. "Ústava je základný kameň nášho právneho poriadku a k jeho zmenám sa treba správať s rešpektom a zdržanlivo," konštatovala prezidentka Zuzana Čaputová. Námietky vznieslo aj niekoľko stavovských organizácií. Opozícia má dve základné výčitky - prokuratúra sa vraj dostane pod politický vplyv vlády a druhý, výhrada smeruje k ústavnému súdu. "Odníma kompetenciu ústavnému súdu posudzovať súlad ústavných zákonov s ústavou, čo môže mať naozaj ďalekosiahle dôsledky do budúcnosti," vysvetlil podpredseda ústavnoprávneho výboru Boris Susko. 

"Ústavný súd si túto právomoc prisvojil v jednom rozhodnutí, ktoré je veľmi kontroverzné a jednoznačne je väčšinou ústavných právnikov považované za nesprávne," objasňuje ministerka spravodlivosti Kolíková. Návrh zrejme nepodporí ani konzervatívny poslanec Čepček z OĽaNO, keďže má výhrady. Už viackrát však hlasoval inak, ako koalícia. Na presadenie ústavných zmien treba minimálne 90 poslancov, aj bez neho ich má vládna zostava 94. "Budeme sa ho na to pýtať, akú má motiváciu, tiež tomu nerozumiem." Hlasovanie o týchto veľmi dôležitých zmenách by malo byť v utorok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy