Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalším človekom na Mesiaci môže byť žena
Zdielať na

Ďalším človekom na Mesiaci môže byť žena

BRATISLAVA / Už je to viac ako 50 rokov odkedy človek prvýkrát pristál na Mesiaci. Toto prvenstvo patrí Neilovi Armstrongovi, ktorému sa to podarilo 21. júla v roku 1969. Okrem neho sa to podarilo ďaľším 11 ľuďom v priebehu 2 rokov. Poslednýkrát bol človek na Mesiaci v roku 1972. Teraz sa NASA rozhodla znovu vrátiť.

NASA ohlásila opätovný návrat na Mesiac s cieľom nielen pristáť a odísť, ale plány do budúcnosti sú vybudovať mesačnú stanicu. Americký prezident Donald Trump podpísal rozkaz, v ktorom určil, že najbližšie pristane na Mesiaci práve žena. Tieto plány môže predbehnúť a zrealizovať Čína, ktorá tento rok mala niekoľko úspešných misií. 

Američania v 70. rokoch očakávali, že budeme v 21. storočí na Mesiac lietať pravidelne. Predseda slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš prezrádza prečo je teraz ten správny čas a prečo po tak dlhom čase. 

Prečo sa Američania mýlili, minuli sa im peniaze, alebo nemali tam čo skúmať?
Išlo o politické rozhodnutie, v podstate aj tie mesačné misie Apollo sa postupne orezávali kvôli finančným dôvodom a aj kvôli tomu, že išlo o takú prestíž byť prvý na Mesiaci a to už sa uskutočnilo, takže to nevedeli ospravedlniť pred verejnosťou takéto veľké výdavky a tento projekt bol zastavený. Prezident Richard Nixon rozhodol, že nebudú pokračovať v tomto programe, ale že ide Amerika vyvíjať návratový prostriedok a vtedy začali s investovaním do raketoplánov. 

Čo sa zmenilo, keď sa rozhodli tam teraz znovu ísť? Je to tým, že je nový prezident, nové plány?
V podstate sa dá povedať, že každý nový prezident, ktorý sa vymenil, prišiel so svojim prejavom ako vidí naďalej smerovanie Spojených štátov čo sa týka kozmického výskumu a ten návrat bol ohlásený už niekoľkokrát. Vždy nastupujúci prezident zrušil tie plány predchádzajúceho a tie financie, aj keď sa dá veľká časť recyklovať, väčšinou vyhodia a začína sa odznova na novom projekte.

Tentokrát to vyzerá na reálne plány, keď teraz NASA oznamovala návrat, vyslovila aj konkrétne stanovené dátumy, nie na dni, ale v roku 2024 tam chcú stáť.
Vyzerá to seriózne, dokonca prezident Trump podpísal v podstate rozkaz, že sa to musí uskutočniť do roku 2024. Dokonca určil, že ďalší človek na Mesiaci bude žena, čo, samozrejme, všetkých fanúšikov kozmonautiky veľmi nadchlo. Bohužiaľ, je dôležité si uvedomiť, že sa blížia voľby a môže sa stať to, čo už niekoľkokrát v minulosti, že nový prezident, ak nebude zvolený Trump, príde s novým plánom a všetky pôvodné plány zruší. Ak by aj ostal prezident Trump na svojom mieste, tak NASA bojuje s nízkym rozpočtom. Žiadala, aby bola schopná splniť taký šibeničný termín do roku 2024 až 3,2 miliardy dolárov iba na budúci rok a zatiaľ dostala odsúhlasené 600 miliónov dolárov. 

To im stačiť nebude, pokiaľ je známe, táto raketa má byť najsilnejšou a má zmeniť doterajšie pohľady na kozmonautiku.
Je to tak, aj keď je v tom taký malý háčik, že NASA skutočne vyvíja raketu SLS, ktorá má byť najväčšou raketou, aká bola doteraz vyvinutá. Investovala do toho už veľmi veľa prostriedkov a času, ale pomaly ju začínajú predbiehať komerčné firmy, ktoré budujú svoje raketové nosiče. Dokonca samotná NASA ich podporila teraz, aby pokračovali v tomto vývoji. Je možné, že práve na ten Mesiac sa nepoletí raketou NASA, ale raketou nejakej komerčnej firmy.

Projekt sa volá Artemis, mnohí poznajú veľký bestseller Artemis, takisto sa to odohráva na Mesiaci, ale tam sú už ďalej, nielen pristanú, ale už v podstate je tam mestečko. Tieto najnovšie plány sú len o tom, že sa postavia na Mesiac a odídu alebo už tam má aj nejaké ciele s trvalejšou misiou? 

Ak sa to podarí, tak je to len začiatok. NASA avizuje, že do konca 20. rokov chce vybudovať základňu na Mesiaci, čiže by sa mohlo splniť aj to, čo je v tej knihe Artemis. Podobné plány má napríklad aj Čína, ale keby sme nešli tak ďaleko do budúcnosti, tak už koncom roku 2023 sa má začať budovať mesačná stanica, takže niečo ako Medzinárodná vesmírna stanica, ktorá obieha okolo Zeme, ale obiehala by okolo Mesiaca. To bude medzikrokom k vybudovaniu stanice na samotnom Mesiaci. 

Z toho politického hľadiska to má taký dojem, že dobíjanie vesmíru pomáhalo Američanom v súperení s Rusmi. Rusi nemajú nejaké plány?

Rusi majú plány, ale nie pilotované, čiže zatiaľ nemajú v pláne vyslať tam samostatne nejakého človeka. Plánujú tam vyslať nejaké automatizované roboty, ale samozrejme sa zúčastňujú spoločného projektu mesačnej stanice. 

Spomínali ste Číňanov, tí vraj majú astronautov v pláne. Je reálne, aby oni predbehli americký projekt?

Musím povedať, že Čína, čo sa týka výskumu Mesiaca napreduje asi najviac. Mala teraz niekoľko úspešných misií. Dokonca tento rok plánuje vrátiť sa so vzorkami z povrchu Mesiaca. A takisto plánujú aj do konca tohto desaťročia mať vlastných taikonautov na Mesiaci. Čína má v tomto stabilný progres vo výskume vesmíru, pravdepodobne sa im to podarí. Ak by prišlo k nejakým zmenám, tak pokojne môžu byť aj prví. 

Ak dáme bokom prestíž, preteky byť prvý, druhý -  čo vlastne na tom Mesiaci hľadajú, čo je vedeckým cieľom opätovného pristátia na Mesiaci? 

Mesiac je pre nás extrémne zaujímavý, aj z tých vedeckých dôvodov. V 21.storočí my stále netušíme ako vznikol, sú rôzne teórie, ale či sme k nemu nejak prišli alebo či to bola zrážka nejakého veľkého telesa, potom sa vlastne oddelila tá hmota, z ktorej vznikol Mesiac. Výskum Mesiaca nám môže potom napovedať ako sa vyvíjala Slnečná sústava a tak ďalej. Tých vedeckých cieľov je obrovské množstvo, ale pre nás je Mesiac zaujímavý hlavne preto, že môže byť takou prestupnou stanicou do vzdialenejších končín Slnečnej sústavy, napríklad na Mars. 

Súvisiace články