Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lídri EÚ sa dohodli na sankciách proti Lukašenkovým pomocníkom. Bielorusko reagovalo vlastným čiernym listom
Zdielať na

Lídri EÚ sa dohodli na sankciách proti Lukašenkovým pomocníkom. Bielorusko reagovalo vlastným čiernym listom

BRUSEL / Lídri členských krajín Európskej únie (EÚ) sa na mimoriadnom samite dohodli na sankciách proti Bielorusku. Predseda Európskej rady Charles Michel po zasadnutí povedal novinárom, že v piatok sa začne osobitný písomný postup na uvalenie sankcií na približne 40 bieloruských predstaviteľov.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko medzi nimi zatiaľ nie je, ale EÚ "bude sledovať vývoj", doplnil Michel. Lídri únie sa na sankciách dohodli po tom, čo sa im podarilo prelomiť veto Cypru. Ten trval na tom, aby jeho partneri z EÚ najprv podnikli kroky proti Turecku pre jeho prieskum nerastného bohatstva v sporných vodách východného Stredozemného mora.

Blokáda Cypru a Grécka

Po niekoľkých hodinách rokovaní lídri napokon podporili Cyprus aj Grécko a dohodli sa na tom, že pokiaľ bude Turecko pokračovať, tak aj proti nemu prijme EÚ sankcie. Ak však bude Turecko naďalej pozitívne reagovať na rokovaniach s Cyprom a Gréckom, blok "začne pozitívny politický program EÚ a Turecka" s obchodnými a colnými stimulmi. Lídri tiež naznačili poskytnutie peňazí a výhody pre pokračovanie spolupráce v otázkach migračných tokov. K tejto téme by sa mali vrátiť na decembrovom samite.

Lukašenko na zozname chýba. Je to chyba, tvrdí český premiér Babiš

"Je veľmi dôležité, že dnes po jedenástej hodine nadobudne platnosť sankcie proti skupine 43 ľudí, ktorí ako predstavitelia bieloruského režimu dávali pokyny k násiliu na Bielorusov a ktorí falšovali voľby," povedal novinárom pred začiatkom druhého dňa summitu Babiš. Spomínaní činitelia budú mať zmrazený majetok v EÚ a zakázané cesty na jej územie.

Sklamaním je podľa Babiša fakt, že na zozname sankcií chýba Lukašenko, ktorého EÚ kvôli zmanipulovaným voľbám za prezidenta neuznáva. Zaradiť ho tam chceli predovšetkým pobaltské krajiny a ďalšie štáty východného krídla EÚ, časť krajín však bola proti. Podľa šéfa Európskej rady Charlesa Michela zatiaľ únie preferuje snahu o dialóg, ktorý by v Bielorusku mohol viesť k ukončeniu násilností voči opozícii a k ​​vypísanie nových volieb.

Český premiér tiež zdôraznil, že Poľsko za podpory ďalších vyšehradských krajín pripravilo plán ekonomickej pomoci pre Bielorusko. Na základe poľskej iniciatívy vyzvali v spoločných záveroch summitu lídri Európsku komisiu, aby pripravila "komplexný plán ekonomickej podpory demokratického Bieloruska".

Bielorusko odpovedá čiernou listinou, Kremeľ označil sankcie za znak slabosti

Bieloruské ministerstvo zahraničia oznámilo, že zostavilo vlastný zoznam ľudí so zákazom vstupu do krajiny ako odpoveď na sankcie prijaté Európskou úniou. Uviedla to agentúra Reuters. Kremeľ podľa agentúry AFP označil únijné sankcie za známku slabosti. Minsk v vyhlásení bieloruskej diplomacie pohrozil aj prerušením diplomatických stykov v prípade ďalších nepriateľských krokov EÚ.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že uvalenie sankcií na prezidenta Lukašenka by pripravilo úniu o všetky kontakty s Minskom. "Zapísanie najvyššieho predstaviteľa, či hlavy štátu na sankčný zoznam by samozrejme znamenalo vylúčenie možnosti akýchkoľvek kontaktov s danou krajinou. Bezpochyby by to EÚ pripravilo o možnosť podporovať dialóg s Bieloruskom, vrátane posúdenia problémov, ktoré zaujímajú obe strany," povedal Peskov podľa agentúry Interfax. Lukašenkovho absencia na únijnej čiernej listine tak podľa neho predstavuje skôr pozitívny signál, akokoľvek ju Rusko považuje "skôr za prejav slabosti než sily".

"Ako suverénny štát rozhodne, hoci s ľútosťou, odpovieme na nepriateľské kroky s cieľom prirodzenej obrany národných záujmov," vyhlásila bieloruská diplomacia podľa štátnej agentúry Belta. Ministerstvo uviedlo, že v "súlade so vzniknutou civilizovanú diplomatickou praxou" sankčný zoznam nezverejní. Dodalo, že zoznam ľudí so zákazom vstupu platí aj v rámci integračných zoskupení, ktorých je Bielorusko súčasťou. Minsk tiež varoval, že prípadné ďalšie kroky EÚ by mohli viesť k odchodu Bieloruska zo spoločných programov a projektov aj k prehodnoteniu "účelovosti zachovania diplomatických stykov".

"Bieloruská strana je tiež pripravená k podobnému prehodnoteniu vzťahov a bude primerane reagovať na akékoľvek nepriateľské počínanie. Pokusy vnútiť Bielorusom predstaviteľa schválené v zahraničí a projekty akýchsi vlád v exile a podobné pokusy sú odsúdené na neúspech. Osud takých štruktúr bude smutný: ešte ani nezačali a už sú na okraji dejín, " uviedlo ministerstvo podľa Belt. Dodalo, že EÚ prijatím sankcií si odcudzila svojho suseda.

Premiér Matovič vidí gesto vo vakcinácií

Predseda vlády Igor Matovič po zasadnutí europoslancov vyhlásil, že by si taktiež vedel predstaviť uvalenie sankcií aj na Lukašenka "neskrývajme zodpovednosť za druhých ľudí," povedal. Podľa Matoviča "prevládol  konsenzus, aby bolo s kým rokovať." Medzi jeho návrhmi bolo aj ponúknutie "symbolického gesta" Bielorusom a to možnosťou vakcinácie v prilahlých krajinách EÚ. Nevylúčil ani stretnutie s líderkou opozície Svietlanou Cichanovskou.

Viaceré krajiny síce neuznávajú legitimitu volieb v Bielorusku, no prezident bol v tichosti inaugurovaný. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy