Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V žilinskej katedrále odhalili veľmi vzácny nález, ktorý nikto nečakal
Zdielať na

V žilinskej katedrále odhalili veľmi vzácny nález, ktorý nikto nečakal

ŽILINA / Rekonštrukcia žilinskej Katedrále Najsvätejšej Trojice odhalila zrejme veľký nález. Pod kostolom, ktorý je dominantou mesta, sa nachádzajú ľudské pozostatky, ktoré na tomto mieste veru nikto nečakal.

Pod kostolom objavili kryptu a postupne začínajú odhaľovať jej tajomstvá. "Doslova násyp, či už sú to lebky alebo sú to dlhé kosti," priblížila Michaela Dornhoferová z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 Ľudia, ktorí sa zaoberajú rekonštrukciou farského kostola, narazili na tento nález úplnou náhodou. Keď v murive zbadali hlinený fľak, z ktorého trčali úlomky drobných kostičiek. Odstránili ho a do otvoru, ktorý vznikol, vsunuli do neznámej dutiny fotoaparát.

"Keď sme si pozreli fotky, sme s úžasom zistili, že sa jedná o kryptu alebo kostnicu s veľkým množstvom kostrových pozostatkov," uviedla Andrea Slaná, vedúca archeologického výskumu z Považského múzea v Žiline. 

Tento podzemný priestor pôvodne slúžil ako miesto posledného odpočinku pre významné osobností mesta.
"Tým, že dnes nevieme, kde je presne pôvodný vstup do tej krypty, tak nevieme ani presne, či by sme mohli toto akoby atribuovať práve rodine Košelovcov alebo rodine Skalkovcov," poznamenal Vladimír Majtán z Krajského pamiatkového úradu v Žiline. 

No a k týmto šľachticom boli teda pochovaní aj bežní Žilinčania. Podľa odborníka sa krypta premenila na kostnicu začiatkom dvadsiateho storočia. Robotníci pri stavebných prácach narazili na množstvo pozostatkov zo zaniknutého cintorína, ktoré museli exhumovať. "Pre nich pravdepodobne optimálnym a najľahším riešením bolo uskladniť tieto kostrové nálezy práve do tohto priestoru," vysvetlil Majtán.

"Tí ľudia museli pochádzať z obdobia od vrcholného stredoveku a mladšie. Predbežný odhad na základe rozmerov krypty je zhruba 50 m3 kostrových pozostatkov," upresnila Silvia Bodoríková z z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. 

Žilinský magistrát čaká úloha - nájsť miesto naozaj posledného odpočinku pre nebožtíkov z objavenej krypty. "Aby to bolo miesto dôstojné, aby to bolo miesto pietne," vyhlásil primátor mesta Peter Fiabáne. 

Podobný nález našli nedávno aj v Poprade. Viac už Zuzana Pojedincová: 

Súvisiace články