Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svojou kvalitou obstojí aj na svetových trhoch. Takto vyzerá pestovanie na Slovensku
Zdielať na

Svojou kvalitou obstojí aj na svetových trhoch. Takto vyzerá pestovanie na Slovensku

JUŽNÉ SLOVENSKO / Je symbolom hojnosti a šťastia. A zdrojom vápnika, minerálov a vitamínov. Slovenskí pestovatelia začali v týchto dňoch zbierať potravinársky mak z viac ako šesťtisíc hektárovej výmery. Je to síce o 800 hektárov viac ako vlani, ale to ešte neznamená, že ho bude dostatok. V Čechách napríklad mak pestujú až na 30-tisíc hektároch.

Úroda sa po dvoch menej výdatných rokoch javí ako dobrá, aj keď niektoré porasty poškodil mráz. "Niektoré parcely nám dávajú aj nadpriemernú úrodu," priblížil Bálint Pém, pestovateľ z Patiniec. Dokonca sa na Slovensku tento rok pestuje viac maku. Údaje zo štatistického úradu hovoria, že na rozlohe až 6 200 hektárov. "Čo je nárast skoro až 800 ha oproti vlaňajšku, za posledných 10 rokov môžeme povedať, že je to najviac," potvrdil Bálint. 

Slabšia úroda za posledné dva roky sa odrazila aj na cene. Dopyt po maku bol citeľný, preto vzrástla, čo môže byť pre pestovateľov lukratívne. Navyše, získať povolenie na jeho pestovanie na výmere viac ako 100 m2, vydáva ho ministerstvo zdravotníctva, nie je doživotné."Komplikovanosť pestovania v tej byrokracii spočíva, tí pestovatelia, ktorí by nepestovali v tom trojročnom období, tak by stratili to povolenie, takže to môže mať vplyv na to," poznamenal Bálint. 

Mak zberajú za suchého počasia kombajnom aj ručne. Neotvorené makovice sú najlepšou špajzou – mak v nich nestratí na kvalite a chuti ani po 3 rokoch."Tri roky nám trvalo, že sme vedeli certifikovať prvý ekomak na našom políčku, to organické pestovanie je skôr o tom, aby sme použili bežné metódy, aké naši predkovia používali," povedal Bálint. 

Kvalita slovenského maku obstojí aj na svetových trhoch. "Medzi potravinárskymi makmi máme špičkové úrody, ak nie najlepšie, preto sa snažíme nájsť nové produkty a nové formy využívania buď do kozmetiky, alebo rôzne spracované formy maku, alebo makového oleja," vysvetlil Bálint. 

Na Slovensku zatiaľ v pestovaní maku nie sme sebestační, ale makoví hospodári k tomu smerujú. "Veríme, že aj tá konzumácia bude rásť," dodal Bálint. 

Pestovatelia sa začínajú obávať o dotácie. Viac už v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články