Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pre turistov je dostupná nová aplikácia od horských záchranárov. Slúži nielen na privolanie pomoci
Zdielať na

Pre turistov je dostupná nová aplikácia od horských záchranárov. Slúži nielen na privolanie pomoci

VYSOKOHORSKÝ TERÉN / Už niekoľko dní je pre turistov v slovenských horách dostupná nová aplikácia, na ktorej vyše roka pracovali horskí záchranári spolu s českými autormi. Slúži nielen na rýchle privolanie pomoci, ale má mnoho funkcií dôležitých pre prevenciu.

Tri sekundy podržíte a operačné stredisko horských záchranárov dostane núdzovú správu. "Prijatím tej tiesňovej výzvy máme okamžite k dispozícii GPS súradnice zranenej, uviaznutej osoby a ten rozsah zamerania je plus - mínus 10 - 20 metrov," priblížila Katarína Števčeková, operátorka OS HZS. 

Dostupné sú záchranárom nielen kompletné informácie o polohe zraneného, ale aj kontakt na blízke osoby, zdravotný profil osoby v núdzi vrátane váhy a výšky, čo je pre horskú službu dôležitá informácia. Ak si čo najpresnejšie vyplníte profil, v prípade núdze môžete urýchliť a zefektívniť celú záchrannú akciu.

Pre horských záchranárov je ale už roky dôležitá práve prevencia, a táto aplikácia sa zameriava práve aj na ňu. "Zo štyroch hlavných funkcionalít, ktoré tam sú, jedna sa vzťahuje na priame privolanie pomoci a všetky ostatné tri sú vedené len a len k prevencii," uviedol riaditeľ HZS Jozef Janiga. Aplikácia bude ďalej poskytovať informácie aj o konkrétnych výstrahách či o uzavretých chodníkoch, vrátane aktuálnych informáciách o počasí spolu aj s prístupom ku webkamerám. 

Aplikáciu si môžete stiahnuť na stránke horských záchranárov.

Pozrite si aj jeden zo zásahov horskej služby: 

Súvisiace články