Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na západe Slovenska sa situácia vymkla z rúk. O pomoc v boji proti komárom žiadajú starostovia štát
Zdielať na

Na západe Slovenska sa situácia vymkla z rúk. O pomoc v boji proti komárom žiadajú starostovia štát

ZÁHORIE / Toto leto vari už niet nikoho, koho by nepoštípal komár. Je ich viac ako dosť a svoju obeť si ľahko nájdu kdekoľvek a kedykoľvek. Presne tak, hlavne v Bratislavskej župe sú komáre premnožené. Preto starostovia žiadali o finančnú pomoc štát. Tá však neprichádzala, a tak hľadali iné riešenia.

Na Záhorí sú premnožené komáre v 13 obciach. Starostovia niektorých obci už začali s postrekmi. Bratislavský samosprávny kraj aplikovol začiatkom júla biologický prípravok v siedmich obciach. Ako uviedla hovorkyňa, s výsledkami postrekov sú spokojní.

"Účinok BTI bol okamžite viditeľný na larvách komárov, pričom došlo k regulácii ich počtu. V prípade opätovného nárastu počtu lariev bude BSK opätovne zasahovať," uviedla Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja. 

Starostovia obcí však tvrdia, že komáre ľuďom riadne strpčujú život a nemôžu len tak stáť so založenými rukami. "Bratislavský samosprávny kraj to nevyriešil, tak musíme reagovať," odpovedal Boris Šimkovič, starosta obce Záhorská Ves. 

V Gajaroch už striekli za svoje. Koľko ich to stálo, starosta nepovedal. "Postreh pomohol na zhruba na 30 až 40 percent a vieme tu nejako existovať. Striekali sme iba intravilán, zásahy do extravilánu neboli," priblížil starosta obce Martin Rybecký. Použili na to prípravok, ktorý môže hocikto kúpiť a aplikovať. "Normálne to kúpite v drogérii v takých 50 ml fliaštičkách, a je to voľne dostupný prípravok," upresnil Martin Rybecký. 

Aj v Záhorskej Vsi to chcú robiť sami. Od profesionálnej firmy dostali ponuku na postrek za vyše dvetisíc eur. "To budeme robiť po svojej línii, ako sme robili dezinfekciu pri korone, tak aj teraz to tak budeme robiť," vysvetlil Boris Šimkovič. 

Starostovia obcí žiadali o finančnú pomoc premiéra vlády, doteraz nedostali stanovisko. My sme sa opýtali za nich. "O podpore z úradu vlády neuvažujeme, pretože rezerva predsedu vlády je určená na riešenie mimoriadnych situácií a v prípade komárov sa jedna o situáciu, ktorá sa opakuje každý rok, ktorá si vyžaduje systémové riešenie," reagoval Richard Pekar, riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR. 

Komáre môžu prenášať závažné choroby. Pozrite si babské recepty, ako ich vystrnadiť z bytov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy