Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Viacerí kritizujú dohodu o obnovení ekonomiky. Upozorňujú, že ide o nebezpečnú pôžičku
Zdielať na

Viacerí kritizujú dohodu o obnovení ekonomiky. Upozorňujú, že ide o nebezpečnú pôžičku

EÚ/SLOVENSKO / Ledva si premiéri a prezidenti členských krajín vydýchli po ťažko dosiahnutej dohode o korona obnove a už je tu nesúhlasné stanovisko europarlamentu. Europoslancom sa nepáčia najmä škrty vo vede, školstve či výskume. Mnohí dávajú za pravdu analytikom, ktorí tvrdia, že ide o nebezpečnú pôžičku. O tejto problematike sa diskutovalo v Bruseli aj Bratislave.

Samit bol najhygienickejší, na druhej strane asi nie najvoňavejší po štyroch dňoch a nociach, ale rozhodne najzábavnejší z pohľadu korona pozdravov.

Korona pozdravy nechýbali ani vo štvrtok, keď do europarlamentu dorazili šéfovia rady a komisie. Charles a Ursula apelovali na europoslancov, aby podporili ťažko dosiahnutú dohodu v Bruseli. „Veľkým víťazom tohto samitu sú nové vlastné zdroje, to je obrovský historický krok vpred. Nesmieme strácať čas," vyjadrila sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. 

Europoslanci majú ale k dohode výrazné výhrady. Ako v Bruseli, tak aj v Bratislave, a to hlavne kvôli škrtom. "Do zelenej transformácie, vedy, výskum, horizont, erazmus, ale aj zdravotníctvo a obrana," priblížil europoslanec Michal Šimečka (PS / Renew Europe). 

Na druhej strane sú názory ekonómov, ale aj mnohých europoslancov, ktorí tvrdia, že fond obnovy vo výške 750 miliárd bude musieť niekto raz aj splatiť. "Nepodceňujme dôležitosť reforiem, ktoré zvyšujú hospodársky rast," reagoval europoslanec Eugen Jurzyca (SaS / Európski konzervatívci a reformisti). 

Mnohé štáty Európy mali totiž problémy aj bez korony a naliatie ďalších miliárd ich práve k zodpovednosti asi nepovedie. Na druhej strane je väčšinový názor. "V tejto mimoriadnej kríze musíme robiť mimoriadne opatrenia," skonštatoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH / Európska ľudová strana). 

Aby toho nebolo málo, ďalšia veľká skupina europoslancov a štátov chce pomoc podmieniť dodržiavaním právneho štátu, ktorý podľa nich eurolídri poňali na samite veľmi vágne. Slovensko v rámci pomoci môže z toho vyjsť celkom dobre, keď si ale dokáže stanoviť dobré projekty a efektívne. Má na to asi štvrťroka.

Za posledných šestnásť rokov to nedokázalo."Bude sa musieť veľa zmeniť v nastavení všetkých týchto procesov," uviedol europoslanec Róbert Hajšel (Nezaradený / Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov). 

Europoslancov čaká ešte horúca debata o tomto balíku s Európskou radou, v konečnom dôsledku však hlasovať o ňom musia oni. Ak všetko dobre pôjde, bude tak v septembri. "My všetci potrebujeme tie peniaze čo najrýchlejšie," dodal Šimečka. 

Z montážnej dielne Európy sa môže stať čierna diera. Slovenský priemysel potrebuje finančnú injekciu, inak prídu ľudia o prácu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy