Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovensko bude musieť čerpať rýchlejšie a efektívnejšie ako kedykoľvek doteraz. Matovič v tom má jasno
Zdielať na

Slovensko bude musieť čerpať rýchlejšie a efektívnejšie ako kedykoľvek doteraz. Matovič v tom má jasno

BRATISLAVA / V Európe si krajiny únie môžu siahnuť na horibilné sumy, veď len Slovensko môže na najbližšie roky získať viac ako 43-miliárd eur. Lenže problém našej vlády je, že musí prísť veľmi rýchlo na to, AKO a KEDY tieto prostriedky využije. Skôr, ako dostaneme peniaze, Brusel očakáva návrhy projektov a času do 15. októbra, a to už naozaj nie je veľa.

Slovensko bude musieť čerpať rýchlejšie a efektívnejšie ako kedykoľvek doteraz. Igor Matovič si problém uvedomuje. "Toto bude vyžadovať všetky šikovné mozgy sveta, aby sa tu zišli a vymysleli, ako to vlastne spravíme," vyjadril sa premiér Matovič. 


Na slovensku sme na to doteraz za 16 rokov v únii neprišli. Je tam obrovské plytvanie, generovanie korupcie," upozornil analytik INESS Martin Vlachynský. Podľa vlády by sme sa mali nakopnúť, hecnúť a využiť miliardy na toto: "Budú použité na lepšie a modernejšie Slovensko," vysvetlil Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí. 

Pod modernizáciou si možno v Nemecku predstavujú nanotechnológie, vo Fínsku ekologicky nezávadnú dopravu a vo Švédsku dokonalý vzdelávací systém. Na Slovensku stačí menej. Poďme dobudovať kanalizáciu, aby každá jedna domácnosť mala kanalizáciu," vyhlásil Matovič. 

Igor Matovič okrem toho spomenul tri až štyri kvalitné nemocnice, ďalší zázrak 21. storočia. Podľa premiéra by sa mali peniaze využiť najmä na veľké národné projekty, nie veľa malých. Inak to nestihneme. Súhlasí s ním aj Richard Sulík a jeho tím. "Ideme investovať miliardy eur do separácie odpadov," vyjadril sa expert na eurofondy Ján Rudolf (SaS). 

Vzniknúť môže dlh pre ďalšiu generáciu 

Záchranný balík únie sú však pôžičky, aj keď výhodné. "Vznikne jeden obrovsky dlh na celú ďalšiu generáciu," upozornil Martin Vlachynský. Nemáme pritom minuté ešte prostriedky zo starých eurofondov. Otázkou je, či je preto rozumné požičiavať si, keď nevieme úplne presne na čo."Strmhlav si požičiavať a nevedieť na čo, je blbosť," vyhlásil Sulík. 

Vízie o krajšej budúcnosti slovenska má aj investičná ministerka. Fungujúce súdnictvo, reformované školstvo, zmena automobiliek na priemysel 4,0 a podobne. Podľa Veroniky Remišovej je to šanca, ktorú dokážeme uchopiť za niekoľko mesiacov a zrealizovať do štyroch rokov a požičať sa preto oplatí. Bola by škoda to zahodiť," reagovala Remišová. 

Opačný názor má opozícia  

O plánoch súčasnej vlády s potenciálnym mega balíkom si myslí svoje bývalý premiér Fico. "Veď oni sa nedohodnú ani len na pláne. My sa tu už chytáme za bruchá na Smere," vyhlásil Robert Fico (Smer-SD). 

Ficova vláda bola však pri moci dosť dlho na to, aby eurofondy fungovali a neboli sme stále na chvoste čerpania v únii, ak nerátame škandály či korupciu, v ktorých naopak kraľujeme.

V každom prípade, či to dokážeme a aké mozgy nám s tým pomôžu, uvidíme už onedlho, nič iné nám neostáva.
"Nemali by sme to odkladať, lebo už v októbri musíme predložiť reformný plán," dodal Matovič. 

Čaká nás masívna vlna prepúšťania? Zástupcovia zamestnávateľov vyzvali premiéra na rýchlu reakciu. Bližšie už Michal Rybanský: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy