Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič za 4 mesiace stihol predbehnúť predchádzajúcu vládu. Aspoň pokiaľ ide o prijímanie zákonov
Zdielať na

Matovič za 4 mesiace stihol predbehnúť predchádzajúcu vládu. Aspoň pokiaľ ide o prijímanie zákonov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / 36 verzus 26 - takto vyzerá štatistika podávania zákonov v skrátenom legislatívnom konaní medzi aktuálnou a bývalou vládou. Číslo 36 pritom patrí aktuálnej vláde Igora Matoviča, ktorá úraduje od 21. marca. K takému číslu sa pritom nedopracovala bývalá vládna koalícia ani za celé štvor-ročné obdobie.

Ešte posledný horúci zákon v skrátenom konaní je ten o sms pre prichádzajúcich zo zahraničia. Ešte v pondelok ho vláda v skrátenom konaní schválila. V utorok popoludní ho už mali poslanci v parlamente na stole a v stredu už bol schválený.

Pri skrátenom konaní argumentovala vládna koalícia stále aktuálnou koronakrízou, tento zákon má slúžiť na odhalenie ľudí, ktorí sa neprihlásia na regionálnej hygiene po návrate zo zahraničia z červených krajín. 

Práve korona je po nástupe novej vlády objektívne dôvodom prečo sa mnohé zákony schvaľovali v expresnom režime, podľa opozície, už ale tento aspekt nie je v niektorých prípadoch splnený a vláda vraj v niektorých prípadoch iba využíva situáciu. "Ja si myslím, že teraz sme už trhli rekord. A kým zo začiatku sa to dalo chápať ako opatrenia pre Covid, dnes mám pocit, že si vládna koalícia a ministri zvyklli, že čo ich v pondelok napadne, to majú vo štvrtok schválené," vyjadril sa podpredseda NR SR Peter Pellegrini.  

"Zákony sa pripravujú ako na bežiacom páse, výbory majú často 10 - 15 minút na prerokovanie. Ľudia, čo sedia vo vládnej koalícii netušia, za čo hlasujú. Teraz ste ma prekvapili tými číslami," hovorí tiež predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

Predseda parlamentu ale pripúšťa, že bude na kolegov apelovať, aby sa od jesene vracali do štandardného režimu. "Už bola taká situácia, že nás pani prezidentka napomenula a dali sme sa do štandardného režimu," dodal Boris Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy