Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mizík podľa spolustraníkov nevie pracovať s notebookom. Do parlamentu ho ale poctivo nosí
Zdielať na

Mizík podľa spolustraníkov nevie pracovať s notebookom. Do parlamentu ho ale poctivo nosí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kotlebov poslanec Stanislav Mizík vraj nevie pracovať s počítačom. Tvrdí to na obhajobu svojho kolegu ďalší koltebovec Milan Uhrík. Mizík ale na začiatku volebného obdobia dostal v parlamente notebook. Školenie na zvýšenie počítačovej gramotnosti mu ale Národná rada neposkytla.

"Vždy som ho videl používať rukou napísané materiály, papiere, nikdy som ho nevidel sedieť za počítačom," povedal po vypočúvaní Špecializovaným trestným súdom o Stanislavovi Mizíkovi jeho stranícky kolega Milan Uhrík. Mizíka a status podpísaný jeho menom sa snažil obhajovať aj tým, že poslancova počítačová gramotnosť je na veľmi nízkej úrovni. 

To, že každý poslanec po zvolení do Národnej rady dostane svoj osobný počítač ešte neznamená, že na ňom bude vedieť aj pracovať. Práve toto je jedným z hlavných pilierov obhajoby poslanca Stanislava Mizíka. Už počas stredajšieho pojednávania sa snažili Mizíkovci presvedčiť, že poslanec nemohol napísať kontroverzný status na sociálnu sieť, pretože nevie s počítačom pracovať. "Pána Mizíka považujem za sčítaného v rôznych oblastiach, ale práca s počítačom to rozhodne nie je," povedal Uhrík.

Faktom ale je, že si ho nosí do pléna Národnej rady. O čom svedčia aj zábery z parlamentného balkóna a aj na jeho notebook sa skladali daňoví poplatníci. "Cena jedného počítača vyšla na 1027 eur," povedala hovorkyňa Národnej rady Zuzana Čižmáriková.

Dokázať poslancovi, že na ňom robiť nevie, je prinajmenšom nemožné. V jeho cene totiž nebolo zahrnuté žiadne školenie počítačovej gramotnosti. "V prípade, ak poslanec neovláda alebo nemá takúto počítačovú gramotnosť, je na ňom, aby si takéto školenie zabezpečil. Národná rada takéto školenie neposkytuje," uviedla Čižmáriková.

Stanislav Mizík nie je iba poslancom v parlamente. Hrdí sa tým, že je dokonca pedagógom. Podľa šéfa Slovenskej komory učiteľov je nepredstaviteľné, žeby človek v takejto profesii neovládal aspoň základnú prácu s počítačom. "Dnes vlastne takmer všetky administratívne veci, vrátane elektronickej triednej knihy robíme na počítači, takže sa mi to zdá absolútne neuveriteľné," uviedol Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov.

Niekdajší spolužiak a veľký kritik Stanislava Mizíka, Silvester Lavrík hovorí o tom, že je jedno, na akom počítači bol kontroverzný status napísaný. "Vec nestojí tak, že či on vie ďobkať prštekom do počítača, alebo nevie. Ale určite minimálne ten text napísať a myslím, že aj zavesiť ho na Facebook to dokáže," povedal Lavrík s tým, že bol neraz svedkom toho, ako sa Mizík v podobnom duchu, ako je napísané v statuse, vyjadroval na verejnosti. "Je to také typicky mizíkovské. Podlé, nízke, zbabelé vykrúcanie sa. Nemá ani toľko charakteru, aby sa priznal k vlastným slovám," dodal Lavrík.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články