Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kliešťová sezóna je v plnom prúde. Ako sa proti parazitom vyzbrojiť?
Zdielať na

Kliešťová sezóna je v plnom prúde. Ako sa proti parazitom vyzbrojiť?

SLOVENSKO / Je malý, ale môže spôsobiť veľké problémy. Ak máte pocit, že je teraz veľa kliešťov, nemýlite sa. Ak sa vám stane, že si ho nájdete na tele, odborníci prízvukujú: žiadne kvapkanie ani krém pri vyberaní kliešťov. Povieme vám aj to, prečo sú pre kliešte niektorí ľudia nezaujímaví a iní zasa až tak atraktívni, že musia používať silnejšie repelenty.

"V súčasnosti teraz po Medardových kvapkách vrcholí aktivita kliešťov," konštatuje parazitológ Univerzity veterinárneho lekárstva Branislav Peťko.

Kým kliešťovú encefalitídu môže kliešť preniesť aj po 10 minútach po prisatí, v prípade prenosu borélie máte na vybratie viac času a to okolo 24 hodín. Ak si aj vyberiete kliešťa v laboratóriach vám vedia zistiť, či bol nakazený boréliou. "Mali by sme ho uchovať v akomkoľvek alkohole," povedala vedúca oddelenia Ústavu zoológie SAV Markéta Derdáková. A boréliu u takto vyšetrovaných kliešťov potvrdia v Zoologickom ústave Slovenskej akadémii vied pomerne často. "Je to, takmer každý piaty kliešť," dodáva Derdáková.

Čím to je, že si mnohí z nás nájdu kliešťa napriek použitiu repelentu?

Podľa odborníka je asi 20% našej populácie veľmi odolná a naopak 10% z nás sú ľudia vysoko atraktívni pre kliešte a musia používať silnejšie repelenty. Zatiaľ sa to vysvetľuje látkami v pote. "V pote je kyselina mliečna maslová a tá ich láka. Ľudia, ktorí majú studené ruky a studené nohy, tak kliešť to cíti, že to nie je prekrvené, tak on ani nepôjde. Prečo by šiel do krčmy, kde sa nič nepodáva?" s úsmevom vysvetluje Peťko.

Ak máte pocit, že je kliešť pri vyberaní ako prilepený, máte pravdu. "On sa prilepí celým obvodom hypostómu a ešte aj okrajom hlavičky. On má v slinách cementové žľazy a je to ako sekundové lepidlo," uviedol parazitológ.

Ako správne vyberať kliešťa?


A správne ho mnohí stále nevedia vyberať. Odoborník Peťko vysvetluje, že "žiadny olej, žiadne kvapkanie, šrobovanie," nie je vhodné. Postup opísal nasledovne: "Chytíme kliešťa za tú jeho hlavičku pri koži a zatočíme na jednu a druhú stranu, najviac jednu otočku striedavo a zároveň ťaháme. Potom ho ťahom kolmo proti koži ale nie šikmo, vytiahneme."

Kde na tele najčastejšie spozorujete kliešťa a ako používať repelent?


Kliešť číha na zver ale aj na nás v tráve a vylezie potom vyššie. "Majú špecifický orgán, halero-orgán, ktorým reagujú na vydychovaný oxid uhličitý," uviedla Derdáková. "Kliešť číha v prízemnej vegetácií, keď sa dostane na telo tak lezie pod oblečenie a nepripije sa na obnaženom tele," informoval Peťko.

Aj anketa ukázala, kam sa najčastejšie prisajú. Ak nemáte zastrčené tričko, tak aj na brucho. "Najčastejšie je to brucho a pás. Veľmi dôležité je teda oblečenie. Mali by sme chodiť oblečení v dlhých nohaviciach a striekať si repelentom predovšetkým do spodnej časti nôh, prípadne aj opasok a okolo výstrihu kadiaľ kliešť prelezie," uzavrel parazitológ.

O kliešťoch informoval aj Úrad verejného zdravotníctva.

Vývojom vakcíny proti bolerióze sa venovali českí vedci. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články