Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mláďatá v týchto dňoch ohrozujú dravce aj ľudia. Čo robiť, ak opustené zviera nájdete?
Zdielať na

Mláďatá v týchto dňoch ohrozujú dravce aj ľudia. Čo robiť, ak opustené zviera nájdete?

MURÁNSKA PLANINA / Podľa mnohých je jar najkrajším obdobím v roku. Príroda sa prebúdza a na svet prichádza kopec mláďat. Nemajú to však ľahké. Ohrozujú ich dravce, počasie, aj my ľudia. V nasledujúcej reportáži vám ukážeme malú sovičku, ktorá prežila aj napriek tomu, že búrka vyvrátila strom, na ktorom žila. Zároveň sa dozviete, čo robiť ak nájdete v prírode opustené mláďa.

Pri prechádzkach prírodou sa vám môže stať, že nájdete na prvý pohľad opustené mláďa. Môže to byť napríklad malá srnka, ale v častejších prípadoch mláďatá rôznych druhov vtákov. "Pri prechádzke v okolí Revúcej deti našli spadnutý dutinový strom, pri ktorom boli dve sovičky- živá a jedna uhynutá," informoval Ivan Bryndza, Strážca NP Muránska Planina. Sovy zobrali a odniesli domov. "Kontaktovali správu národného parku, spojil som sa s deťmi. Nevedeli presne určiť miesto, kde sovy boli nájdené," pokračoval Bryndza, Strážca NP Muránska Planina.

 Otázka je, aký bude osud sovy, ktorá prežila?
"Počkáme, kým nevyrastie do dospelosti, nevyrastie mu perie namiesto páperia a keď bude schopné samostatného letu, tak ju vypustíme približne na tej lokalite, kde boli aj nájdené," povedal zoológ NP Muránska Planina Tomáš Iľko. 

Čo robiť, ak nájdete opustené mláďa?

Prvým a hlavným krokom je ho neodnášať domov. 
"Veľa krát stačí ak je to už mláďa väčšie, má perie, len ho vyložiť na konár a môžete chvíľu počkať, kedy prídu rodičia ho ďalej kŕmiť," podotkol zoológ Iľko. 

Pokiaľ napríklad sovy vypadnú z nejakej dutiny, dajte ho naspäť, lebo tú starostlivosť, ktorú pre nich urobia rodičia, my nikdy nenahradíme. Ak si neviete rady treba informovať odborníkov.

"Najlepšie hneď kontaktovať príslušné chránené územie, ktoré majú zriadené rehabilitačné stanice a každé z tých území by malo mať na svojej webovej stránke pohotovostné číslo pre hendikepované živočíchy a rovnako sa dá zavolať na 112, ktorí by vám mali to príslušné číslo aj následne nadiktovať," dodal Iľko. 

Súvisiace články