Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborníci po mesiacoch poznajú výsledky zamorenia PCB látkami v Strážskom. Likvidácia ľahká nebude
Zdielať na

Odborníci po mesiacoch poznajú výsledky zamorenia PCB látkami v Strážskom. Likvidácia ľahká nebude

STRÁŽSKE / Až po vyše troch mesiacoch od vyhlásenia mimoriadnej situácie v súvislosti s PCB odpadom v Strážskom, sa odborníci dostali k presným výsledkom zamorenia v tejto lokalite. Likvidácia toxických a karcinogénnych pozostatkov z výroby však bude náročnejšia než sa čakalo. Podľa rozboru sa tam totiž nachádzajú aj ďalšie škodlivé látky.

Experti konečne pracujú s aktuálnymi číslami z takzvanej lokality "prameň". Doteraz nebola ešte nikdy podrobne testovaná. "Ministerstvo vnútra má už výsledky vzoriek vody vytekajúcej zo skládky odpadov v lese, ktoré ukázali, že koncentrácie PCB sú prekročené minimálne 5-násobne," informoval hovorca rezortu Petar Lazarov.

To ale nie je bohužiaľ všetko. Testy totiž potvrdili, že vo vode, ktorá vyteká zo skládky, sa okrem PCB nachádzajú aj iné nebezpečné látky. Experti ich teraz musia preskúmať, kvôli bezpečnosti ľudí pri sanácii. "Či to budú robiť v maskách, alebo celotelových oblekoch a jak rýchlo sa majú striedať, a keby sa niečo stalo, tak jak rýchlo budú zachránení," vyjadril sa Ladislav Štibrányi, STU. 


Prioritou je zabrániť ďalšiemu znečisťovaniu životného prostredia. Až do odstránenia skládky, preto vedci navrhujú priamo do lesa umiestniť špeciálnu čističku zafarbenej a zapáchajúcej vytekajúcej vody. V rámci mimoriadnej situácie má byť zlikvidovaná nielen skládka v lese ale aj stovky ton sudov v dvoch budovách. Termín zatiaľ nebol stanovený. Víťaznú firmu by mali vyberať odborníci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy