Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zamrazenie po smrti? Ľudia za to platia desaťtisíce, vedci takéto oživenie nevylučujú
Zdielať na

Zamrazenie po smrti? Ľudia za to platia desaťtisíce, vedci takéto oživenie nevylučujú

BRATISLAVA / Možnosť dať zamraziť po smrti svojho príbuzného, alebo aspoň časť jeho tela je už okrem Spojených štátov aj v Rusku. Záujem rastie a ľudia sú ochotní zaplatiť až desaťtisíce eur za ľadový hrob v nádeji, že veda raz pokročí tak ďaleko, že jedného dňa mŕtveho oživí. Možno to na prvý pohľad vyzerá ako nemožné, ale podľa odborníkov to má reálny základ.

Keď zomrela 70-ročná matka Alexeja Voronenkova, zaplatil za to, aby jej mozog bol zamrazený a uložený v jednej zo špeciálnych nádob, ktoré sa nachádzajú v tomto hangári blízko Moskvy. "Obrátil som sa na firmu, aby zamrazila mozog mojej matky, hoci takúto túžbu ona nemala. Ale beriem to vlastné riziko," vyjadril sa Alexei Voronenkov. 

Je to jeden zo 71 mozgov a ľudských tiel mŕtvych ľudí, ktoré ruská firma nazýva "pacientmi". Telá pacientov alebo ich časti tu uchovávajú pri teplote -196 stupňov Celzia, aby sa predišlo ich rozkladu. Klienti si platia túto službu aj s rizikom, že sa v budúcnosti pokus o oživenie nepodarí. "Urobil som to preto, lebo je to jediná šanca ako sa v budúcnosti stretnúť," pokračoval Alexei Voronenkov. 

Aj samotný Alexej má v úmysle nechať sa po smrti zamraziť s nádejou, že raz veda pokročí natoľko, aby ho aj s mamkou opäť oživí.



Môžeme iba dúfať, že to nedopadne tak ako vo filme Návrat z doby ľadovej, kde sa hlavní hrdinovia z hibernácie prebudili v 25. storočí medzi idiotmi v Idiokracii. Ide samozrejme o vedeckú fikciu, ale podľa odborníkov má celkom reálny základ. "Keď sa podarilo oživiť ľudí, ktorí boli podchladení po časovom intervale, ktorý by za normálnych okolností títo ľudia neprežili," vyjadril sa Július Hodosy z ústavu molekulárnej medicíny.

K prudkému podchladeniu v týchto prípadoch došlo náhle počas života, alebo len tesne po smrti. Čiže aj keby sa ho podarilo oživiť, je otázne či by nemal vážne poškodený mozog. A rovnako nemá zmysel zamrazovať poškodené orgány. "Je to vyťahovanie peňazí z vrecák ľudí, na druhej strane, podporujú tým vedecký výskum," poznamenal Hodosy.


Zamrazovanie človeka až po smrti je zatiaľ veľmi rizikové, čo však má význam, to je zamrazovanie členov posádky kozmickej lode. Pre ľudí s vážne poškodenými orgánmi je tu skôr šanca taký orgán vymeniť. "Ide to cestou génovej terapie, nejakej kultivácie buniek, možno 3D tlače s použitím buniek od pacienta," dodal Hodosy.

Súvisiace články