Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
U 86-ročného muža, ktorého hospitalizovali v nemocnici Košice-Šaca, koronavírus nepotvrdili
Zdielať na

U 86-ročného muža, ktorého hospitalizovali v nemocnici Košice-Šaca, koronavírus nepotvrdili

Slovensko má prvé prípady nakazených na koronavírus.

KOŠICE / V nedeľu podvečer nastala v nemocnici Košice-Šaca mimoriadna situácia. Potom, čo hospitalizovali približne 86-ročného muža s vážnymi dýchacími problémami. Po dvoch dňoch výsledky ukázali, že u muža ani u jeho príbuzných koronavírus nepotvrdili.

"Výsledky testu na koronavírus COVID 19 u 86 - ročného pacienta, ktorý od nedele leží v Nemocnici Košice – Šaca s vážnymi dýchacími ťažkosťami boli negatívne tak z Infekčnej kliniky Košice ako aj z Referenčného centra v Bratislave. Rovnako negatívne boli výsledky testu aj u jeho príbuzných, ktorí mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu," uviedla hovorkyňa nemocnice Martina Pavlíková. 

"Zamestnanci, ktorí prišli do styku s 86 -ročným pacientom a preventívne boli v karanténe, sa môžu vrátiť do práce. V tejto chvíli Nemocnica Košice – Šaca pracuje v štandardnom režime, naďalej však platí zákaz návštev," dodala hovorkyňa.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia nemocnice mal príbuzný staršieho muža na operačnom stredisku záchrannej služby nahlásiť, že sa mužovi zle dýcha. Pri tom mal zatajiť dôležité informácie. Keď sa ho opýtali na to, či niekto z rodiny cestoval, uviedol, že nie. Potvrdila to aj hovorkyňa Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby Alena Krčová. "Môžem potvrdiť, že sme prijali na tiesňovú linku 155 volanie o pomoc pre pacienta, ktorý sa sťažoval na celkovú slabosť a na príznaky podobné chrípke. Operátor sa príbuznej opakovane pýtal, či pacient neprišiel do kontaktu s osobou, ktorá sa vrátila zo zahraničia. Opakovane to poprela. V tejto súvislosti chcem apelovať na verejnosť, aby v kontakte so zdravotníkmi nezamlčiavala dôležité informácie a správala sa zodpovedne. V opačnom prípade vystavuje riziku nielen seba, ale aj zdravotný personál v nemocniciach a zasahujúcich záchranárov," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Až o niekoľko hodín ďalšia príbuzná, ktorá prišla na návštevu, potvrdila, že volajúci muž bol v Benátkach na karnevale. 

86-ročný muž bol v kritickom stave. Hospitalizovali ho na oddelení ARO a dýchali za neho prístroje. 

"Nemocnica Košice- Šaca v nedeľu popoludní z preventívnych dôvodov fungovala nevyhnutný krátky čas v obmedzenom režime, aby mohli byť realizované všetky opatrenia v zmysle nariadenia Ministerstva zdravotníctva SR a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Dôvodom bolo, že bol do nemocnice prijatý 86-ročný pacient s vážnymi dýchacími ťažkosťami. Jeho vnuk má pozitívnu cestovateľskú anamnézu. V týchto chvíľach nemocnica Košice-Šaca pracuje v štandardnom režime, ale stále platí zákaz návštev, ktorý bol nariadený 6. marca v súvislosti s chrípkou," informovala TV JOJ hovorkyňa nemocnice Martina Pavlíková. 

"Nemocnica Košice-Šaca bola a je plne pripravená na vyšetrovanie pacientov s podozrením na vírus Covid-19. U 86-ročného pacienta, ktorý bol do nemocnice privezený v nedeľu popoludní s vážnymi dýchacími ťažkosťami, boli vykonané testy na potvrdenie Covid-19 a odoslané na Infekčnú kliniku Košice a do referenčného centra v Bratislave. Pacientov vnuk má pozitívnu cestovateľskú anamnézu. Pri preberaní pacienta Rýchlou zdravotnou službou nebola poskytnutá žiadna informácia o možnom kontakte s ochorením," uviedla hovorkyňa nemocnice. 

To, či je muž nakazený koronavírusom, potvrdia až odobraté vzorky, ktoré poslali na expertízu, Výsledok bude známy do dvoch dní. Pri ošetrovaní chorého dôchodcu nikto zo zamestnancov netušil o cestovateľskej anamnéze, ktorú príbuzný vedome zamlčal. Podľa zdroja TV JOJ z prostredia nemocnice zostalo niekoľko zamestnancov dobrovoľne v preventívnej karanténe. 

Ďalšie informácie o prípade zisťujeme, správu budeme aktualizovať.

Úrady zriadili infolinky kvôli koronavírusu. Niektoré inštrukcie sú ale prinajmenšom pochybné. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy