Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezidentka Čaputová strávila cestu do práce ako väčšina z nás. V rannej kolóne a bez majákov
Zdielať na

Prezidentka Čaputová strávila cestu do práce ako väčšina z nás. V rannej kolóne a bez majákov

BRATISLAVA / To, že prezidentka Zuzana Čaputová poverila možno budúceho premiéra zostavením vlády, už všetci vieme. Viete ale, ako strávila prezidentka stredajšie ráno? Možno budete prekvapení, ale tak, ako asi väčšina z nás. Cestou do práce, v asi hodinovej kolóne. No tak, ako niekedy sľúbila, bez majákov a predbiehania sa.

10 hodín predpoludním. Asi najdôležitejší bod stredajšieho pracovného programu prezidentky Zuzany Čaputovej. Poverenie zostavením vlády Igora Matoviča. 8 hodín 30 minút. Bežná každodenná premávka na ceste v Bratislavskej Rači. Vodiči v kolóne si s najväčšou pravdepodobnosťou neuvedomujú, že sa medzi nimi nachádza práve prezidentka.

Ukrytá za nepriehľadnými sklami veľkej limuzíny. Na zadnom sedadle možno číta noviny. Podobne ako v minulosti prezident Ivan Gašparovič, na takmer identickej trase. Možno pracuje a vybavuje telefonáty. A možno relaxuje pred náročným denným programom. "Cesta do Pezinka alebo z Pezinka trvá hodinu. Tak aj jej cesta trvá hodinu," poznamenal hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

So sprievodným autom a ochrankármi. Minikolóna s hlavou štátu pôsobí absolútne nenápadne. Rýchlosť - blížiaca sa slimačiemu tempu. "Keď sa napríklad ide v tej kolóne, tak sa aj veľmi prudko brzdí a vôbec to nie je komfortné," uviedol Strižinec. So svojou ochrankou a vodičom smeruje takmer denne do svojho úradu v centre Bratislavy. Majáky na prepravu využíva len veľmi výnimočne. "Ak by mala nejaký program, tak môže sa aj predbehnúť, ale robí to veľmi nerada," vysvetlil Strižinec. 

O cestovaní do práce bez majákov hovorila prezidentka už krátko po jej zvolení do funkcie. Za čo si vyslúžila aj kritiku pre možné bezpečnostné riziko. Na druhej strane obyčajným ľuďom ukázala, že aj vrcholový politik môže fungovať bez zbytočných prejavov - ľudovo povedané - papalášizmu.

Športovci, zdravotne znevýhodnený študent, herec či zabávač. Poznáte nových poslancov? Viac vo videu: 

Súvisiace články