Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podozrenie na koronavírus na strednej škole v Bratislave. Škola ostane zatvorená
Zdielať na

Podozrenie na koronavírus na strednej škole v Bratislave. Škola ostane zatvorená

Po rokovaní krízového štábu je jasné, že na Slovensku zatiaľ potvrdený výskyt vírusu nebol:

BRATISLAVA / Stredná priemyselná škola na Fajnorovom nábreží v Bratislave bude dva dni zatvorená. Dôvodom sú preventívne opatrenia kvôli koronavírusu. Vzniklo totiž podozrenie, že jeden zo žiakov mohol prísť v zahraničí do kontaktu s nakazeným človekom. Výsledky testov na prítomnosť vírusu budú známe do 48 hodín. Na ich základe sa následne rozhodne škola v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) a regionálnym hygienikom na ďalšom postupe.

O podozrení informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. BSK prijal už minulý týždeň viaceré bezpečnostné preventívne opatrenia, ktoré by mali znížiť riziko prenosu Koronavírusu v zariadeniach patriacich pod župu a rovnako tak aj v prímestských spojoch.

"V súvislosti s aktuálnym vývojom epidemiologickej situácie Bratislavský kraj odporučil riaditeľom škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti venovať tejto téme maximálnu pozornosť, dôsledne dbať na dodržiavanie odporúčaní hlavného hygienika SR," uviedla Lucia Forman. 

​BSK zároveň odporučil, aby školy zvážili účasť žiakov a zamestnancov na hromadných akciách, tiež účasť riaditeľov a učiteľov na pracovných cestách a tiež odporučil opakovane upozorniť rodičov, aby v prípade výskytu chrípkového ochorenia nechali žiakov v domácom prostredí, aby sa zabránilo šíreniu chrípky, a aby sa vylúčili aj všetky možné riziká. Zároveň kraj informoval, že je potrebné v každej škole vyčleniť miestnosť, ktorá bude slúžiť ako priestor na umiestnenie žiakov alebo zamestnancov v prípade výskytu podozrenia na ochorenie spôsobené koronavírusom. Potrebné je dbať na zvýšenú hygienu, aby žiaci a zamestnanci mali k dispozícii dezinfekčné gély alebo antibakteriálne mydlá a zabezpečiť častejšie umývanie priestorov dezinfekčnými prostriedkami.

"Napriek tomu, že na Slovensku dosiaľ nebol potvrdený žiadny prípad koronavírusu (COVID-19), Bratislavský samosprávny kraj dôrazne apeluje na všetky inštitúcie, aby nepodceňovali riziko a zabezpečili potrebné preventívne opatrenia, ktoré pomôžu znížiť riziko nákazy ľudí pred týmto nebezpečným vírusom," poznamenala Lucia Forman. 

Pre mestá a obce v Bratislavskom kraji zriadila župa osobitnú internetovú stránku, kde na jednom mieste nájdete všetky potrebné informácie: čo to je koronavírus, aké sú príznaky, kto je riziková skupina, ako znížiť riziko nákazy. Nechýbajú ani informácie o aktuálnej situácii. Adresa internetovej stránky je bratislavskykraj.sk/koronavirus. Župa venuje osobitnú pozornosť najmä inštitúciám vo svojej pôsobnosti, ako sú stredné školy, zariadenia sociálnych služieb a kultúrne zariadenia.

Na Slovensku sa objavilo viacero hoaxov o potvrdenom koronavíruse: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy