Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matovič ochranku odmieta, jedného z poslancov OĽaNO hneď po voľbách ale napadli
Zdielať na

Matovič ochranku odmieta, jedného z poslancov OĽaNO hneď po voľbách ale napadli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič od svojho víťazstva vo voľbách otvorene hovorí o tom, že nechce ochranku. A to aj napriek tomu, že už v minulosti zažil niekoľko incidentov, kedy sa mu vyhrážali fyzickou likvidáciou. Napriek tomu, že sa trochu cíti byť pištoľníkom, jeho ďalší život bez ochranky zrejme nebude možný.

"Ja som sa narodil presne v deň, mesiac a rok, keď zomrel Old Shetterhand, takže sa cítim tak trochu pištoľníkom," pousmial sa predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Matovič už od nedele, krátko po svojom zvolení, hovoril o tom, že nechce ochranku. Vraj sa už nebude cítiť tak slobodným. "Ja si myslím, že veď ľudia ma nezabijú na ulici," reagoval. 

Igor Matovič má od vymenovania do premiérskej funkcie nárok na ochranku, a nie len on, ale aj jeho najbližšia rodina. "Premiér má zo zákona nárok na početnejšiu ochranu, ktorá mu vytvára istý bezpečnostný priestor," skonštatoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Sú to ochrancovia osobní, sú to vodiči, je to takzvaná epizodická ochrana, ktorá robí advance tím, na všetkých miestach, kde chodí predseda vlády," priblížil bývalý riaditeľ ÚOÚČ a DM Juraj Zábojník. 

Podľa bývalého šéfa slovenských ochrankárov, odmietnutie ochranky jedným z najvyšších ústavných činiteľov vôbec nie je jednoduchá záležitosť. S výkonom premiérskej funkcie sa totiž spájajú veľké bezpečnostné riziká.

Šéf OĽaNO navyše vyhrážkam čelil aj v minulosti

V minulosti čelil už viacerým vyhrážkam, vrátane nábojnice v liste, či hrozbám fyzickou likvidáciou. Najnovšie navyše hovorí o politikovi, ktorý sa stal terčom útoku. Len deň po posledných parlamentných voľbách. "Včera jeden politik dostal po papuli a rozbili mu hubu," upresnil Matovič. "Chcem ho prehovoriť, aby to išiel ohlásiť na políciu," dodal.  

Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo možno budúci premiér nakoniec svoju rétoriku zmiernil. A možno už v najbližších hodinách možno dňoch ho budeme vídať s osobnými strážcami za pätami. "Asi máte pravdu, že nie je to len o mne, ale je to aj o rodine. Takže asi máte pravdu. Budem troch zodpovednejší," uzavrel. 

Igor Matovič popri návštevách v paláci chodí na obedy s lídrami strán, s ktorými chce zložiť budúcu vládu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy