Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Život zbalený v ruksaku. Eliška a Tim sa vydávajú z Vrboviec na cestu okolo sveta
Zdielať na

Život zbalený v ruksaku. Eliška a Tim sa vydávajú z Vrboviec na cestu okolo sveta

BRATISLAVA / Precestovali celú Ameriku, tri mesiace putovali po Rusku, vyšli na horu v Kyrgistane a spoznali asi 40 krajín, ale to všetko bola vlastne iba príprava na ich skutočný výlet života. Tim a Eliška vyrážajú na trojročnú cestu okolo sveta. Berú si iba turistické ruksaky a bicykle.

Eliška je Slovenka, Tim Amerčian, ktorý rozpráva veľmi dobre po slovensky. "My sme sa spoznali v Montane v roku 2011, kde som ako študentka na leto prišla pracovať a našla som si tam budúceho manžela, čo som vtedy ešte ani netušila a nevedela," začína opis spoločného príbehu cestovateľka Eliška Fetzko. Obaja sa na cestách dopĺňajú a aj napriek tomu, že Eliška je ten manažér, ako sama priznáva, bez Tima by to mohlo dopadnúť veľmi zle.  

Z Vrboviec okolo sveta

Sadnúť vo Vrbovci na bicykel a po troch rokoch z neho zostúpiť vo Vrbovciach. "To bol Timov plán. On ma pomaličky na to nastavoval, my sme mali úplne iné plány, my sme si našetrili, že budeme cestovať, že pôjdeme do Nepálu, na ďalšie 7000-ovky a on mi povedal, že skúsme túto cestu do Atén. A asi po dvoch týždňoch sme sa rozhodli, že nejdeme do Atén, lebo to je príliš blízko a že pôjdeme až Istanbulu cez Atény. A potom sme si povedali, že je to sranda a celkom lacné, tak spravme cestu okolo sveta. Uvidíme, ako to dopadne," povedala s úsmevom Eliška. 

Ako povedal Tim, cesta by mala trvať okolo troch rokov, ale ako prezradili v zákulisí Novín o 12, plánovali ju len dva týždne. "Najviac sme potrebovali asi na ten začiatok, keďže sme potrebovali nové bicykle a novú výbavu a teraz by sme mali byť už tak vybavení, že by sme mali míňať okolo 10-15 eur denne, možno aj menej v lacných krajinách. Tým, že my stále kempujeme, varíme si, nemíňame na benzín, tak to je veľmi lacné," objasnila trojročné náklady Eliška. 

Zhodne obaja potvrdili, že sa dá zbaliť do ruksaku aj na tri roky, aj keď sa to nemusí zdať reálne. "Stan, spacáky, karimatka a prenosná kuchynská linka. To sú štyri najdôležitejšie veci," potvrdila Eliška. 

Sú aj časti, kde to na bicykloch nezvládnu, ale ani to im nerobí problém. Medzi kontinentmi by sa chceli presúvať loďami, na ktorých by aj súčasne pracovali.

Ktorá krajina vzbudzuje najväčšie obavy?

Najväčšie obavy majú ale asi z toho, že sa im niekde zlomí bicykel a ostane niekde v púšti, kde nikto nechodí. "Pre mňa je najväčšou obavou, že nebudeme mať vodu," priznal Tim. "Keď nemáme vodu, nemáme čaj, kávu alebo jedlo," dodal. Nie je to ale tak, že by túto problematiku riešili prvýkrát. Vždy keď idú na výlet, musia presne vedieť, koľko vody majú a kde sa vedia najbližšie k nejakej dostať. "Niekedy sa nám stalo, že sme nešli pri žiadnej rieke, a tak sme museli so sebou ťahať 10 litrov vody," dodala Eliška. 

Cestovateľský pár sa na svoje dobrodružstvo vydáva už v stredu 12.2. letia do Istanbulu a odtiaľ začínajú. 

Súvisiace články