Jasno
11°
Bratislava
Pichľavé klbko ako domáci miláčik. Pozrite sa na miniježka
Zdielať na

Pichľavé klbko ako domáci miláčik. Pozrite sa na miniježka

Domáci miláčik s pichľavou ozdobou na chrbátiku. Reč je o trpasličom ježkovi, ktorý vyzerá ako plyšová hračka. Získa si vás hneď na prvý pohľad. Presvedčte sa sami!

"Je to ako droga, teraz mám doma celú rodinu ježkov," hovorí s úsmevom chovateľ miniježkov Štefan Havran. Základom je, aby ste ho nikdy nehladkali proti srsti, teda proti pichliačom, reč je totižto o bielobruchom africkom trpasličom ježkovi.

Čo ježko, to iná povaha

Ten si pochutí na mačacích granuliach dobrej kvality, miluje však múčne červy, uvarené kuracie krky či rozdrobené chudé mäsko, aj keď občas majú malí ježkovia aj vegetariánske chúťky. "Ježko je dravec, nie je korisťou v prírode. Čo ježko, to iná povaha," vysvetľuje Štefan Havran.

Existuje až 92 farebných druhov. Miniježko sa dožije aj 10 rokov a navyše práve vďaka pichliačom vôbec nesmrdí. Má rád vodu, vie plávať a jeho ozdobu na chrbátiku stačí očistiť zubnou kefkou. Opatriť denne 15 ježkov – vrátane štyroch mesačných mláďat a štyroch dvojtýždňových drobcov - vraj nie je nič náročné.

Miniježko nemá blchy ani parazity

Štefan Havran: "My sme blázni s manželkou do ježkov, takže večer ich vyberáme a tí ježkovia pobehujú v dome." Trpasličí ježko je domáce zvieratko, ktoré v dospelosti váži len 30 až 70 dekagramov. Kým jeho európsky bratranec, ktorý žije voľnej prírode aj u nás, je chránené zviera a nesmie sa chovať v zajatí, od toho afrického sa líši aj ďalším výrazným znakom. "Má aj nejaké blchy, aj nejaké parazity, čo naši ježkovia zase nemajú," dodáva Štefan Havran.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Ježko_mini_ruky

TV JOJ

Súvisiace články