Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svetové hospodárstvo zrejme čakajú ťažšie časy. Sporitelia v druhom pilieri by mali pribrzdiť
Zdielať na

Svetové hospodárstvo zrejme čakajú ťažšie časy. Sporitelia v druhom pilieri by mali pribrzdiť

SLOVENSKO / Svetové hospodárstvo zrejme čakajú ťažšie časy. K spomaleniu z minulého roka a obchodnej vojne medzi najsilnejšími ekonomikami sveta sa pridali problémy s koronavírusom. Obavy z možného príchodu recesie sú preto stále pravdepodobnejšie. Pokles na finančných trhoch by mohol zamávať aj s našimi investíciami a ukrojiť časť z našich dôchodkov.

Sporitelia v druhom pilieri niekoľko rokov počúvali tú istú pesničku – kto chce zarobiť, mal by prestúpiť z garantovaných fondov do akciových. No zrazu vraj nastal čas pribrzdiť. Dôvodom sú aktuálne problémy vo svete a nalievanie peňazí do európskej a americkej ekonomiky. "Môže nastať v horizonte jedného roka recesia aj v USA, čo by malo dopad hlavne na akciové trhy, ktoré by mohli zaznamenať väčší pokles," uviedol Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícii  DSS PABK.

Krátkodobé vyhliadky sú zlé a vlaňajšie výnosy môžu byť razom fuč. Aj preto ich možno na čas zafixovať. Investičné čelom vzad však nemusí znamenať totálny obrat. Stačí, ak nasporené peniaze, alebo ich väčšiu časť presunieme do garantovaných fondov.

Investujú hlavne do dlhopisov, to znamená do relatívne bezpečných aktív, väčšinou sú to štátne dlhopisy, ktoré ale na druhej strane vyznačujú veľmi nízkymi výnosmi. "Nové príspevky si môžu naďalej posielať do indexových fondov, pretože ak by aj došlo k poklesu nejakých akciových trhov, potom budú nakupovať lacnejšie," povedal Matej Varga. 

A teda v budúcnosti zarobíme pri raste hodnoty akcií viac. Lenže pozor. "Dôchodkové sporenie nie je o špekulácii," varuje Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave. "Keď ho necháme príliš dlho v príliš konzervatívnom nástroji, tak sa zase oberáme o potenciálne zisky," doplnila Andrea Straková, finančná analytička Partners Group. 

Komu a ako dlho pred dôchodkom sa teda oplatí na chvíľu preradiť z rizika na spiatočku?

"Môžeme si dať orientačný bod tých desať rokov a ľudia, ktorí v druhopilierových investíciách majú desiatky tisícov eur," tvrdí Andrea Straková. Pre ostatných nič nové pod slnkom a výkyvom na trhoch netreba nateraz venovať pozornosť. "Dlhodobo sa naozaj oplatí investovať do indexových akciových fondov, lebo prinášajú najvyššie zhodnotenie," povedal Maroš Ďurik. "Neexistuje nijaké obdobie, ktoré by bolo dlhšie ako 13 rokov, kde by tie trhy jednoducho skončili v mínuse," dodal Pavel Škriniar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy