Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prieťahy na obchodnom registri. Hromadné žiadosti paralyzovali súdnych úradníkov
Zdielať na

Prieťahy na obchodnom registri. Hromadné žiadosti paralyzovali súdnych úradníkov

BRATISLAVA / Už niekoľko mesiacov na Slovensku platí, že ak si chcete založiť firmu a zapísať ju v obchodnom registri, môžete čakať aj niekoľko mesiacov. Spôsobil to zákon, ktorý väčšine firiem nariadil zapísať tzv. koncových užívateľov. Hromadné žiadosti paralyzovali súdnych úradníkov a tak nie je v ich silách zvládnuť zápisy akýchkoľvek zmien v štandardných lehotách, teda do dvoch dní. Podnikatelia sa hnevajú na štát, že vymyslí povinnosť, ktorú pod hrozbou sankcie musia splniť, ale sám si svoje povinnosti neplní.

Najhoršia situácia je na súde Bratislava I., kde vybavenie 2-dňovej záležitosti trvá viac ako 3 mesiace. "Je to fakt, že namiesto dvoch dní podľa zákona, to trvá reálne v Bratislave štyri mesiace," potvrdil Ján Oravec, prezident združenia podnikateľov Slovenska. 

Viacerí členovia združenia podnikateľov podávali žiadosť o zápis v registri už v októbri minulého roka. "A informáciu o tom, že veci boli potvrdené dostali až v týchto dňoch," dodal Ján Oravec. Situácia v ďalších regiónoch je síce o niečo lepšia, ale stále ide týždne a mesiace. O niečo lepšia situácia by mala byť v Nitre a na východnom Slovensku. Na takéto lehoty upozorňujú aj webové stránky, ktoré sprostredkúvajú služby pri zakladaní eseročiek, alebo aj zápisy zmeny konateľov, spoločníkov, sídla. "To sú všetko registrové úkony, ktoré je súd povinný v zmysle zákona vykonať do dvoch dní," uviedol advokát Peter Lukašek. Až na niektoré výnimky.

Prieťahy spôsobuje novela zákona

"Každá spoločnosť bola povinná zapísať tzv. konečného užívateľa výhod do OR a na to bola naviazaná lehota do 31.12.2019," informoval Peter Lukašek. Za nesplnenie hrozila pokuta, ale mali na to niekoľko mesiacov času. Väčšina podnikateľov zápis do obchodného registra podávala koncom roku 2019, no a súdni úradníci takýto nápor nezvládli. "Zavedieme plošnú povinnosť, potom všetci podnikatelia behajú, aby si ju splnili...a potom tí, čo to majú administrovať, nestíhajú - súdy a štát," povedal Ján Oravec.

Štát teda neplní lehoty, ku ktorým sa zaviazal a súvisia s právom podnikateľa. "S jeho právom na vybavenie veci bez zbytočných prieťahov," potvrdil  Peter Lukašek.

Ak ste čerstvo založili firmu, s rozbehom podnikania budete musieť počkať týždne, alebo mesiace. "K 27. 1. 2020 už má zapísané údaje o koncových užívateľoch výhod viac ako 40 % právnických osôb podané elektronicky," informovala Zuzana Drobová, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR. 

Aby sa štát zbavil svojho záväzku, predĺžil si lehoty. "Dňa 1. novembra 2019 nadobudla účinnosť právna úprava tak, že návrh na zápis údajov o konečnom užívateľovi výhod musí registrový súd vybaviť do 30. júna 2020," povedala Zuzana Drobová. A ak tá istá osoba podá ďalší návrh na zápis, bude sa používať výnimka, čiže dva dni. Napriek tomu, prieťahy doteraz spôsobovali a budú spôsobovať podnikateľom problémy. "Nemôže realizovať svoje podnikateľské oprávnenie a musí čakať, kým tú spoločnosť nezapíšu do obchodného registra," dodal Peter Lukašek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy