Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stráženie záchytného tábora na Slovensku stojí denne takmer 600 eur. Migrantov je tam len 9
Zdielať na

Stráženie záchytného tábora na Slovensku stojí denne takmer 600 eur. Migrantov je tam len 9

HUMENNÉ / Za stráženie jediného záchytného tábora pre migrantov na Slovensku zaplatí Ministerstvo vnútra denne takmer 600 eur. V objekte musia byť vždy prítomní traja strážnici. Ročne to ministerstvo stojí 250 000. Kapacita zariadenia je síce 500 osôb, no momentálne sa tam nachádza iba 9 žiadateľov o azyl. Pracovníkov, ktorí majú na starosti chod tábora, je však podstatne viac.

Fyzická ochrana areálu je zabezpečená 24 hodín denne. Objekt strážia tri osoby v 12-hodinových zmenách. K dispozícii majú obušky, putá, obranné spreje, no žiadne strelné zbrane.

Areál bývalých vojenských kasární je ohraničený po celom obvode viac ako dvojmetrovým murovaným oplotením. To je ukončené ostnatým drôtom. "V areáli je vybudovaný kamerový systém pozostávajúci zo siedmych kamier vonkajších kamier, ďalšie dve sú umiestnené v budove, kde sú vykonávané procesné úkony s utečencami," uviedol Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra.

Každý deň stráženia objektu stojí Ministerstvo vnútra bezmála 600 eur. "Stráženie objektov Záchytného tábora v Humennom vyjde ministerstvo vnútra na približne 220-tisíc eur ročne," informoval Petar Lazarov. "Čo sa týka migrantov, mestská polícia v Humennom neevidovala žiaden prípad nejakého narušenia poriadku, ničenia majetku. Nemali sme žiadne oznámenie ani na dispečingu, ani od občanov," povedal Marián Zub, náčelník MsP Humenné. 

SBS má dovedna 13 zamestnancov. V tábore je však množstvo ďalších zamestnancov – od vedúceho, cez manažéra materiálových potrieb žiadateľov, pracovníkov prvého kontaktu, sociálnych pracovníkov, no nájdete tu aj lekára a zdravotnú sestru. A to nie je všetko. "Ďalšími sú pracovníci Jednotky podpory Humenné a to: údržbár,  vodič,  upratovačky a pracovníčka práčovne. Pracovníkmi  oddelenia MTZ Centra podpory Prešov sú  vedúci kuchyne, šéfkuchári, kuchári a pomocní zamestnanci kuchyne," vymenoval hovorca ministerstva vnútra.

Kým ľudí, ktorí sa starajú o chod zariadenia, by sme napočítali asi 30, cudzincov je tu podstatne menej. "V Záchytnom tábore v Humennom sa k dnešnému dňu nachádza 9 žiadateľov o udelenie azylu v SR, z toho jeden Afgánec, dvaja Albánci a 6 žiadateľov zo Sýrie," povedal Petar Lazarov. Kapacita zariadenia je viac ako 500 osôb. "Od zriadenia Záchytného tábora v Humennom v roku 2006 požiadalo o udelenie azylu okolo 5 500 žiadateľov," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy