Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia ukončila masaker v známej dovolenkovej destinácii. Vojaka zastrelili
Zdielať na

Polícia ukončila masaker v známej dovolenkovej destinácii. Vojaka zastrelili

KORAT / Thajská polícia asi po 16-hodinovej operácii v obchodnom centre v meste Nakchon Rátčchasímá (Korat) zabila vojaka, ktorý v sobotu zastrelil 26 ľudí a ďalších 57 osôb zranil. Informoval o tom thajský premiér Prajutch Čan-Oča. Podľa neho bol motívom vojakovho činu spor o majetok, pred streľbou v nákupnom centre vojak zabil vo svojej posádke dôstojníka a jednu ženu.

"Je to bezprecedentný čin v Thajsku," povedal thajský premiér na tlačovej konferencii v nemocnici v meste Korat, kde navštívil zranených. Novinárom tiež oznámil, že motívom činu bol osobný spor, ktorý sa týkal predaja nehnuteľnosti. Niektoré agentúry hovoria o pozemku, podľa AFP išlo o predaj domu.

"Ďakujem políciu a armáde, že ukončila túto situáciu. Strelec bol zabitý !," napísal pred tlačovou konferenciou na sociálnej sieti minister zdravotníctva Anutin Čarnvirakul. Do nemocníc už v reakcii na výzvu miestnych úradov prišli davy ľudí darovať krv.

Tridsaťdvaročný vojak začal zabíjať v sobotu popoludní miestneho času na svojej domovskej vojenskej základni. Tam zabil dôstojníka a staršiu ženu, ktorá bola podľa serveru BBC dôstojníkovou svokrou. Potom s ukradnutým autom a zbraňami odišiel do mesta, kde strieľal v budhistickom chráme a nakoniec v obchodnom centre Terminal 21.

Počas popoludnia útočník dával fotky a komentáre na Facebook, ktorý ale neskôr jeho účet zablokoval. Na sociálnych sieťach a v miestnych médiách sa v sobotu tiež objavili videá z nákupného centra a jeho okolie od rôznych autorov, na ktorých ľudia v panike utekajú a na ktorých je počuť streľba.

Vojaci a policajti neskôr z nákupného strediska evakuovali stovky ľudí a okolo polnoci miestneho času polícia oznámila, že zaistila celú budovu. Aj potom ale bola počuť z obchodného domu streľba a polícia po útočníkovi ďalej pátrala. Na miesto priviezla aj útočníkovu matku v snahe presvedčiť ho, aby sa vzdal. Podľa miestnych médií pri nastupovaní do policajného auta plakala a zúfalo sa pýtala: "Prečo to urobil?".

K motívu vojakovho činu v noci na dnes televízia Channel News Asia (CNA) okrem iného uviedla, že útočník si na sociálnych sieťach okrem iného sťažoval na podvody a korupciu. "Bohatnú z podvodov a korupcie a využívajú ostatných. Vari si myslia, že si peniaze vezmú so sebou do pekla?", Napísal podľa CNA.

Jedna zo žien, ktorej sa podarilo z obchodného centra dostať, opísala, ako sa s ostatnými ľuďmi najprv ukryla na toaletách na štvrtom poschodí. Potom utiekla na druhé poschodie, kde sa tri hodiny schovávala pod stolom v reštaurácii, než dorazila polícia, ktorá ju dostala von.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy