Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nestaňte sa obeťou erotického vydierania: Do mailových schránok začali chodiť takéto správy
Zdielať na

Nestaňte sa obeťou erotického vydierania: Do mailových schránok začali chodiť takéto správy

NITRA / V posledných týždňoch sa na Slovensku znovu objavilo takzvané digitálne vydieranie. Do mailových schránok dostali mnohí správu, že boli nakrútení pri prezeraní erotických stránok. Ak nechcú, aby ich vydierač zverejnil musia zaplatiť. Polícia len v Nitrianskom kraji eviduje niekoľko trestných oznámení.

Správa, ktorú mnohí dostali do mailových schránok je písaná v Slovenčine. Odoslaná je z rovnakej adresy, akú má príjemca.  Vydierači obetiam tvrdia, že si ich nahrávali pri prezeraní pornografických stránok a presne vedia, čo pritom robili. Vysvetlené to je tak, že sa nabúrali do zariadení a je v nich škodlivý softvér. "Údajne majú vaše video v chúlostivej situácii a pošlú to známym kamarátom ako nezaplatíte," informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Podvodníci videá vymažú, ak im zaplatíte 950 eur v digitálnej mene Bitcoin. Na zaplatenie majú obete 50 hodín od prečítania správy.

"Ak vám takýto mail treba si uvedomiť, že ide o klamstvo útočník nemá nahraté ide len o sofistikované klamstvo," poznamenala Čuháková. Špecialista na digitálnu bezpečnosť radí - základom je kvalitný antivírusový program. Takýto e-mail však treba jednoducho ignorovať, alebo vymazať. 

"Prípadne označiť ako spam to by malo pomôcť aj v budúcnosti naučiť filter stránky, aby podobné maily filtroval," vyjadril sa IT špecialista Ondrej Kubovič. Aj keď sa takéto vydieranie nepotvrdilo,netreba si však myslieť, že napríklad aj pri prezeraní erotických stránok, vás nikto nedokáže nakrútiť. "Dokážu zbierať citlivé dáta a dokonca aj nahrať čo vidí vaša kamera na počítači, a podobne," dodal Kubovič. 

Pomôcť môže jedine to, že kameru zakryjete alebo prelepíte. Pozor však aj na mikrofón. Polícia v tejto súvislosti už prijala len v Nitrianskom kraji 7 trestných oznámení. Polícia tieto prípady začala preverovať ako vydieranie. 

Pozrite si reportáž o vydieraní intímnymi fotkami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy