Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Netradičná škola na Veľkej lúke, žiakov tam ale nehľadajte
Zdielať na

Netradičná škola na Veľkej lúke, žiakov tam ale nehľadajte

MURÁNSKA PLANINA / Nie je to až tak dávno, keď kone patrili medzi najdôležitejšie hospodárske zvieratá. A hoci sa situácia zmenila, existujú oblasti, v ktorých sú nenahraditeľné. Stále sa využívajú na ťažkú prácu v náročných horských terénoch. Lenže na to, aby to zvládli, musia chodiť do školy.

Škola ťažných koní na Veľkej lúke funguje už takmer sedemdesiat rokov. Kým cez leto na Muránskej planine si žiaci užívajú prázdniny a voľnosť, teraz cez zimu musia chodiť do školy. "Výcvik trvá tri mesiace. Do výcviku zaraďujeme tri a pol ročné kone, ktoré nazývame remonty," uviedol vedúci chovu koní Ján Senko. Tak ako v každej škole aj tu musí byť učiteľ, a dokonca ich je tu niekoľko.

"Prvou fázou výcviku je zapriahnutie remonty so starším koňom učiteľom, popri ktorom si musí osvojiť základné povely ako je pohnúť sa, zastaviť, cúvnuť, otočiť doprava, doľava," dodáva Senko. Ďalšou fázou je ťahanie voza bez učiteľa. Chovateľ koní Karol Tešlár upresnil, ako to funguje "dva mladé sú už spolu a majú tie prvé jazdy teraz. Tak si musia na seba zvykať, lebo bol naučený s tým starým koňom." Každý horský ťažný kôň musí zvládnuť približovanie dreva. "Ťahanie klád je posledná a záverečná fáza výcviku. Je to pre koňa dosť náročné, ťahanie driev, ale zvykne si na to," uviedol Senko.

Na ovládanie tohto 800 kilogramového tvora stačí niekoľko povelov, ale dôležitá je súhra, ktorá vzniká pri každodennej práci. Chovateľ koní Ján Kulifaj nám pár povelov prezradil, "hijo, to aby išiel kôň, prr, alebo ho aby stál, hojta je doprava, čihy doľava."
Ak si myslíte, že kone sú už v dnešnej dobe prežitok, mýlite sa. "Kone robia v dosť náročných terénoch , ktoré nie sú dostupné pre lesnú mechanizáciu. Kôň bude vždy nenahraditeľná pracovná operácia v lesnej prevádzke," dodal na záver Senko.

Súvisiace články