Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA vrátila Haitovej telefón. Súdna rada schválila návrh komisie využiť voči sudkyni disciplinárne konanie
Zdielať na

NAKA vrátila Haitovej telefón. Súdna rada schválila návrh komisie využiť voči sudkyni disciplinárne konanie

BRATISLAVA / Hoci oficiálne sa zatiaľ v prípade sudcov, ktorým boli pre komunikáciu s Mariánom Kočnerom odobraté mobily, veci nepohli, neznamená to, že sa nič nedeje. V pondelok sa dvaja zo sudcov postavili pred špeciálnu komisiu Súdnej rady.

Pred komisiou špeciálne zriadenou Súdnou radou vysvetľovali svoju komunikáciu s Marianom Kočnerom dvaja zo sudcov, ktorých mená sa objavili vo zverejnenej Threeme. Bola tam sestra Moniky Jankovskej Andrea Haitová, ktorej už mobil vrátili a pred komisiou tvrdila, že s Marianom Kočnerom nikdy nekomunikovala. Aktuálne má prerušený výkon funkcie sudcu. 

Andrea Haitová podľa predsedníčky komisie Eleny Berthotyovej odmieta, že by sa s Mariánom Kočnerom poznala, či kontaktovala. Nebavila sa o ňom ani so svojou sestrou Monikou Jankovskou, s ktorou sa vraj stretáva sporadicky. Telefón zadržaný v auguste jej už NAKA vrátila. Haitová priznala, že v telefóne mala Threemu. Podľa posudku bolo z aplikácie vymazaných 17 kontaktov. Na základe tejto informácie hrozí Haitovej disciplinárne konanie, keďže by podľa toho pred osobitou komisiou klamala, že z Threemy nikoho nevymazala. Po pripojení na internet bol celý obsah zresetovaný a vymazaný zrejme zásahom cudzej osoby. Čo je informácia z NAKA. Súdna rada napokon schválila návrh Komisie využiť opatrenie disciplinárneho návrhu voči Haitovej 15 hlasmi

Prišiel aj ďalší zo sudcov, ktorých meno sa objavilo, a to Dávid Lindtner, predseda Okresného súdu Bratislava III., ktorý sa vzdal funkcie a aktuálne má prerušený výkon funkcie sudcu. Lindtner sa podľa zverejnenej komunikácie mal s Marianom Kočnerom baviť o niektorých živých prípadoch a poskytovať mu právne rady. Pri rozhovore, ktorý s nim TV JOJ takmer po hodine strávenej vo vnútri, tvrdil, že je otázne, čo je česť a čo morálka. A nevidí teda nič zlé na tom, že s Marianom Kočnerom komunikoval. Sudca Lindnter označil pred komisiou svoj vzťah s Mariánom Kočnerom za povrchný. Nikdy vraj hranice neprekročil. Lindtner priznal, že prehliadol, že začal byť Kočner toxický. Mal zlý odhad a priznal, že zlyhal. Momentálne má prerušený výkon sudcu, ale hovorí, že tu je aj prezumcia neviny. 

Podľa komisie sa Lindtner ako jediný priznal ku komunikácii s Kočnerom a vidí rozdiel medzi ním a jeho kolegami, a preto komisia nenavrhuje využiť disciplinárne opatrenie.

V každom prípade sa v pondelok Súdna rada bude zaoberať aj majetkovými priznaniami sudcov a na základe toho zaujme postoj k osobám, ktorým boli mobili odobratá v rámci akcie "Hmla". 

Podľa hovorcu PPZ Michala Slivku v prípade sudcov a prokurátorov v akcii Hmla, úkony stále pokračujú a k prípadu v tomto štádiu nebudú dianie konkretizovať

Osobitná komisia Súdnej rady chce 13.1. opätovne vypočuť aj Moniku Jankovskú. Predsedníčka komisie Elena Berthotyova ale dôvod opätovného predvolania Jankovskej nechcela konkretizovať.

Komisia súdnej rady si mala ešte v októbri v kauze odobratých mobilov vypočuť stanoviská troch sudkýň, jedného sudcu a bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Ich účasť bola dobrovoľná a podľa toho to aj dopadlo. Prišla iba bratislavská krajská sudkyňa - Andrea Haitová - sestra bývalej štátnej tajomníčky Jankovskej.

Polícia zaistila sudcom mobily len na základe uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci. A to podozrenia z korupcie, zneužitia právomoci verejného činiteľa a zasahovania do nezávislosti súdu. Žiaden so sudcov zatiaľ obvinení nebol. "Najhoršie na tom je, že tí ľudia nemajú vôbec žiadnu sebareflexiu. Ja byť v takomto podozrení, idem kade ľahšie," vyjadril sa ostro minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Pokiaľ ide o sudkyňu Haitovú, jej stanovisko v kauze, ktorou sa zaoberá samostatná pracovná skupina HMLA zriadená riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry, zrejme nebolo uspokojivé. Komisia súdnej rady si vyžiadala ďalšie dovysvetľovanie. 

Podľa ministra spravodlivosti v kauze sudcov, ktorých mená sa objavili v Kočnerovej Threeme sa nestačí zaoberať iba tým, či si ešte majú právo obliecť talár. "Ak naozaj spravili to, čo sa píše v tých správach, tak tí ľudia patria do basy," dodal Gál. 

Najčítanejšie správy