Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Milovníci severského krimi majte sa na pozore! Autor slávnej knihy Motív X zavítal na Slovensko
Zdielať na

Milovníci severského krimi majte sa na pozore! Autor slávnej knihy Motív X zavítal na Slovensko

BRATISLAVA / Ak ste milovníkmi severského krimi, určite dobre poznáte meno Stefan Ahnhem. Autor detektívnych románov ako Obeť bez tváre, Deviaty hríb, 18 pod nulou, či Motív X zavítal na Slovensko. V podvečer ho čaká beseda spojená s autogramiádou a v piatok poteší návštevníkov Bibliotéky. Nám sa ale podarilo ukradnúť si ho ešte pred týmto nabitým programom.

Slovenskí fanúšikovia severského krimi žiaria šťastím, keďže jeden z najznámejších autorov navštívil aj našu krajinu. Mnohí vedia, že Stefan Ahnhem je vynikajúci spisovateľ, ale možno netušia, že je rovnako výborný scenárista, ktorý píše pre televíziu už 20 rokov. "Začal som najprv robiť komédie, ale potom som sa chcel presunúť do thrilleru. Vytvoriť napätie v komédii je často náročné, a tak si museli nájsť iných producentov," uviedol spisovateľ Stefan Ahnhem.

Škandinávski spisovatelia sú často scenáristi. Možno, je to akési pravidlo, že dobrý scenárista je zároveň aj dobrým spisovateľom. "Keď ste scenárista, je veľmi dôležité, aby ste mali príbeh krátky. Aby sa rýchlo nastupovalo a aj odchádzalo zo scény, lebo je to drahé. Takže naozaj sa naučíte veľmi dobre rozprávať príbeh," potvrdil spisovateľ.  

​Motív X

Posledná kniha, Motív X, bola veľkým úspechom, avšak jej koniec ostáva otvorený. "Bude samozrejme pokračovať, keďže Motív X je obrovský príbeh, má v sebe niekoľko samostatných príbehov. Takže jednoznačne potrebujem na to dve knihy. Nadväzujúca kniha bola už vo Švédsku vydaná a v slovenčine by mala byť dostupná od budúceho roka," uistil svojich fanúšikov Stefan Ahnhem. V jednom rozhovore autor povedal, že postava Fabiana Riska sa na neho samého dosť podobá. "Keď som začal, chcel som mladého detektíva, ktorý má rodinný život. Pretože všetci ostatní detektívi v škandinávskeho krimi príliš pijú, sú osamelí. Teraz ale musím povedať, že už sa až tak na mňa nepodobá, skôr je to taký môj dobrý starý priateľ, s ktorým sa stretávam počas písania," vysvetlil autor severského krimi. "Chcel som mať bežnú postavu, ktorá rieši nezvyčajné príbehy," doplnil. 

Mnohý si myslia, že písmeno "X" v názve knihy znamená xenofóbia. "Nie, X znamená niečo neznáme, myšlienka, ktorú som mal pri písaní knihy je, že za každou vraždou je motív. Ale, čo ak tam motív nie je? Čo ak to je náhodné a ako sa to dá vyriešiť? Preto sa to volá motív X," vysvetlil Stefan Ahnhem.

Knihy, ktoré Stefan Ahnhem píše sú predlohou aj pre filmy, ale ako sám uvádza, keďže pracoval dlhé roky pre televíziu, nie je to jeho prioritou, ale určite by bolo zaujímavé ich vidieť na obrazovke. 

Kde môžete stretnúť Srefana Ahnhema osobne v najbližších dňoch?

Vo štvrtok sa autor stretne s čitateľmi v bratislavskom kníhkupectve, kde bude aj diskusia a následná autogramiáda a rovnako navštívi aj knižný veľtrh rovnako v Bratislave. 

Autor zároveň priznáva, že by veľmi rád navštívil aj iné časti Slovenska a objavil čarokrásnu prírodu Vysokých Tatier, avšak jeho nabitý harmonogram počas dvoch dní mu to momentálne neumožňuje. 

Pozrite si aj jesenné knižné novinky a typy od literárneho odborníka:

Súvisiace články