Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vedci vyvinuli umelú krv, ktorá by mala pomôcť každému pacientovi
Zdielať na

Vedci vyvinuli umelú krv, ktorá by mala pomôcť každému pacientovi

Archívna reportáž

TOKOROZAWA / Japonskí vedci objavili pokrok v zdravotníctve. Vyvinuli umelú krv, ktorú by mohol prijať každý pacient. Zisťovanie krvnej skupiny a potreba konkrétnej krvi by už tak bolo minulosťou. Umelá krv totiž obsahuje častice porovnateľné s červenými krvinkami.

Nová krv podľa odborníkov z National Defense Medical College z japonského mesta Tokorozawa obsahuje častice, ktoré sa dajú porovnať s červenými krvinkami pôsobiacimi ako nosiče kyslíka. O úspechu vedcov informoval Daily mail. 

Umelú krv doposiaľ testovali na 10 zajacoch s vysokou stratou krvi. Šesť pokusov z desiatich dopadlo dobre. Pri testovaní neboli zistené ani žiadne vedľajšie účinky. Podľa analýzy vedcov sú výsledky porovnateľné s tými prípadmi, kedy na liečbu zvierat použili skutočnú krv. 

Japonskí vedci veria, že svojím objavom pomôžu miliónom ľudí. Ak umelá krv prejde aj klinickým testom na ľudskom pacientovi, mohla by sa podľa nich aplikovať ihneď ako človek utrpí zranenie - teda ešte pred samotným prevozom do nemocnice. 

Súvisiace články