Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Máte problémy s hmotnosťou vo vyššom veku? Vedci prišli na to, prečo je tomu tak, a tu sú riešenia
Zdielať na

Máte problémy s hmotnosťou vo vyššom veku? Vedci prišli na to, prečo je tomu tak, a tu sú riešenia

Archívna reportáž

Podľa odborníka majú problémy s hmotnosťou čoraz viac aj deti. Viac v reportáži.

BRATISLAVA / S pribúdajúcim vekom u mnohých narastá aj telesná hmotnosť, hoci fyzickej aktivitu majú dostatok. Vedci zo štokholmského Inštitútu Karolinska v spolupráci s Uppsalskou a Lyonskou univerzitou si položili otázku - prečo je tomu tak? Odborníci po úspešnom výskume zostavili aj niekoľko rád, ako sa udržať vo forme.

Veci vo svojom výskume prišli na to, že v staršom veku sa naša hmotnosť zvyšuje kvôli tomu, že klesá schopnosť ukladať tuky do tukového tkaniva a následne ich odstraňovať. Tím odborníkov robil túto analýzu 13 rokov na tukových bunkách 54 žien a mužov. Výsledky boli u oboch pohlaví rovnaké - s pribúdajúcim vekom, klesá obmena tukového tkaniva. 

Tí, ktorí ale naďalej jedia normálne ako predtým, teda nekompenzujú tento pokles tým, že by jedli menej kalórii, stlstnú v priemere o 20 percent. "Výsledky po prvýkrát ukázali, že procesy v našom tukovom tkanive regulujú zmeny telesnej hmotnosti počas starnutia nezávisle od iných faktoroch," vysvetlil jeden z vedcov Peter Arner, podľa ktorého by toto mohlo pomôcť pri nových postupoch liečby obezity. 

Vedci tiež skúmali obmenu tukov u 41 žien, ktoré sa podrobili takzvanej bariatrickej operácii, teda zmenšenia žalúdku alebo skrátenia tráviaceho traktu. Experti chceli zistiť, aká miera obmeny tukov môže ovplyvňovať  ich schopnosť udržať si telesnú hmotnosť v rozpätí 4- 7 rokov. Výsledky ukázali, že iba tým ženám, ktoré mali nízku obmenu tukov pred zákrokom sa podarilo ju zvýšiť, a teda ich hmotnosť nenarastala, práve naopak. 

Ako nepribrať? 

Vedci po tejto analýze odkazujú jedno zaručené riešenie - "proti obmene tukov sa dá bojovať intenzívnym pohybom".

"Obezita a choroby spojené s ňou sa stali globálnym problémom. Pochopením dynamiky tukového tkaniva, čo ho reguluje, nebolo ešte nikdy tak dôležité ako teraz," upozornila Kirsty Spaldingová z Inštitútu Karolinska. 

Podľa inej štúdie znižuje riziko obezity aj to, že si na tanier naložíte polovičnú porciu, ako ste normálne zvyknutí. Zemiaky alebo údené výrobky by ste mali nahradiť sušeným ovocím. 

Experti sledovali po dobu 20 rokov tri skupiny ľudí - 51.529  mužov vo veku od 40 - 75 rokov,  121.700 žien vo veku od 35 - 55 rokov a 116.686 žien vo veku od 24 - 44 rokov. Monitorovali ich zdravotný stav, váhu a výživu. Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli aspoň 14 gramov sušeného ovocia denne, mali menšie riziko, že za 4 roky priberú dva a viac kilogramov. 

Ochranný efekt sušeného ovocia je ešte lepší, ak ho konzumujete namiesto nezdravých pochutín. Výsledky štúdie podporujú záver, že pravidelná konzumácia sušeného ovocia, ktoré je bohaté na vitamíny, minerálne soli a dobré tuky, prispieva k zdraviu a udržaniu hmotnosti. Sušené ovocie totiž dáva pocit sýtosti. 

Súvisiace články