Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keď Slováci pochodovali Zakopaným. Poľsko si pripomína 80. výročie
Zdielať na

Keď Slováci pochodovali Zakopaným. Poľsko si pripomína 80. výročie

ZAKOPANÉ / V poľskom Zakopanom si pripomínajú jedno takmer zabudnuté výročie. Centrom mesta presne pred osemdesiatimi rokmi pochodovali slovenskí vojaci. Bola to slávnostná prehliadka po okupácii mesta. Slovenská armáda spolu s Nemcami zaútočila na Poľsko a bola tak na začiatku druhej svetovej vojny.

Pred 80. rokmi poľské Zakopané násilne obsadila armáda Slovenského štátu a nacistického Nemecka. "Boli sme úplne zaskočení. Spolu s Nemcami nás napadol vlastne pokrvný národ. Nechceli sme tomu veriť," vraví pamätník okupácie Jozef Pitoń. 

"Treba povedať, že Slováci v Poľsku nespáchali vojnové zločiny. Oni brali túto vojnu ako spravodlivú, chceli svoje – Spiš a Oravu," vysvetľuje historik Leszek Dal. 

Situáciu zhoršovalo aj to, že časť poľského územia vtedy patrila Slovenskému štátu. Mnohých Poliakov preto pri mobilizácii odviedli do Slovenskej armády. "Sme mali už bratov starších, tak jeden z nich odišiel na vojnu, a keď nám mama zomrela, tak nebol vôbec na pohrebe ani nič," povedala pamätníčka okupácie Helena. 

20. Septembra 1939 vojská slovenského vojnového štátu uskutočnili slávnostnú vojenskú prehliadku priamo v centre Zakopaného. Zakopané však mohlo byť aj slovenským územím. Adolf Hitler nám ho totiž ponúkol.

"Zakopané a celé Podhalie chcel Hitler darovať Slovenskému štátu. Ale Slováci to odmietli s jednoduchým argumentom – že tam Slováci nežijú," dodal Dal. "Správali sa lepšie ako Nemci, ale netreba zabudnúť na to, že s Nemcami kolaborovali. Možno nie všetci, ale prinajmenšom vláda a to sa ťažko odpúšťa," povedal Pitoń. 

Súvisiace články