Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalší nositeľ Nobelovej ceny na Slovensku. Jedného dňa jeho výtvor bude možno v tele každého z nás
Zdielať na

Ďalší nositeľ Nobelovej ceny na Slovensku. Jedného dňa jeho výtvor bude možno v tele každého z nás

BRATISLAVA / Dáme vám hádanku. Má to štyri kolesá, hýbe sa to, no nevidno to voľným okom a dokonca ani pod mikroskopom. Čo to je? Odpoveď je nanoauto. Ide o umelo vytvorené zoskupenie atómov, ktoré sa dokáže pohybovať a jedného dňa možno práve takýto výtvor bude v našich telách roznášať účinné látky liekov presne na tie miesta, kde sú potrebné. Porozprávali sme sa s mužom, ktorý toto najmenšie pohyblivé auto na svete vytvoril.

Bratislavu opäť navštívil vedec svetového formátu, nositeľ Nobelovej ceny za chémiu a autor takzvaného molekulárneho automobilu, ktorý je tak drobný, že ho nevidno ani pod bežným mikroskopom.

Ide o akési nanoauto, ktoré je 80-tisíckrát menšie, ako hrúbka ľudského vlasu. "Jeho vývoj nám trval 10 rokov. Mali sme rotujúci nanomotor, molekulu, ktorá sa točila pri kontakte so svetlom. Kľúčový vedecký moment v tomto objave sa týkal toho, ako premeniť rotáciu na pohyb vpred," vysvetľuje Bernard Lucas Feringa, nositeľ Nobelovej ceny za chémiu. 


"Jeho najväčší prínos je v tom posune do tej dynamiky, že ten materiál dokáže zareagovať na niečo, na požiadanie urobiť niečo," poznamenal Radovan Šebesta, profesor z Katedry organickej chémie PRIF UK. 

Drobné, človekom ovládateľné pohyblivé molekuly sa možno už v priebehu niekoľkých rokov stanú realitou v medicíne. "Máte infekciu alebo tumor na tomto mieste, vezmete si liek, ktorý nereaguje nikde inde v tele, iba tam, kde ho aktivujete svetlom či laserom," približuje Feringa. 

Inšpiroval vedecko-fantastickými dielami 

Nositeľ Nobelovej ceny sa netají tým, že čiastočnú inšpiráciu čerpal aj z vedecko-fantastických diel. "Inšpiroval nás okrem iného film Fantastická cesta, kde zmenšili ponorku na také drobné rozmery, že mohla cestovať v cievach," poznamenal Feringa. 

Profesora Feringu dnes ocenili na Univerzite Komenského, s ktorou má jeho materská univerzita v Holandsku dlhoročnú spoluprácu. "Univerzita Komenského v Bratislave dnes na návrh svojej prírodovedeckej fakulty udelila Veľkú zlatú medailu profesorovi Feringovi z Groningenskej univerzity," potvrdil rektor Marek Števček. 

Vedci prišli na to, čo mohlo spôsobiť záhadné žiarenie vo vesmíre. Toto tu ešte nebolo: 

Súvisiace články