Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poznáme najlepšie miesto pre život. Je bližšie, ako by ste čakali
Zdielať na

Poznáme najlepšie miesto pre život. Je bližšie, ako by ste čakali

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Je krásna, je historická aj moderná a je najlepším mestom pre život. Viedeň už po druhýkrát obhájila svoje miesto a opäť získala titul najlepšieho mesta pre život podľa rebríčka Economist Intelligence Unit.

Viedeň v rebríčku Economist Intelligence Unit v minulom roku po prvýkrát prekonala Melbourne, ktorý sa na čele držal až sedem rokov. Viedeň si už pomaly zvyká na to, že je na prvom mieste. Vo Viedni sme stretli našich bývalých krajanov, ktorí si tunajší život pochvaľujú. "Mne sa tu osobne dobre žije aj s rodinou. Nemám strach pustiť decká do parku po zotmení. Školstvo je na úrovni. Dane platíme dosť vysoké, myslím, že aj dostávame naspäť dačo od štátu," poznamenal fotograf žijúci vo Viedni Joe. 

Pripomínajú však, že dokonalé to nie je ani v meste číslo jeden. Večný problém Bratislavy, diery na vozovke, vraj trápia aj Viedenčanov. "Tie diery vo Viedni tiež nie sú opravené v priebehu jedného dňa," podotkol Alex Halada, dlhoročný obyvateľ Viedne. Dobre fungujúca hromadná doprava je tu ale veľkým plusom. "Dá sa úplne existovať bez auta, autom idem len mimo mesta," pokračoval Alex. 

"Podľa mňa je v konečnom dôsledku kvalita života otázkou klímy v meste, aj fyzickej klímy. Aj preto až 50 percent mesta Viedeň tvoria zelené plochy," vyjadril sa Wolfgang Müller, zástupca riaditeľa magistrátu Viedeň. Mesto Viedeň si položilo otázku: je bývanie výsadou pre bohatých, alebo právom pre všetkých? Rozhodli sa pre druhú odpoveď a podľa toho sa správajú už vyše sto rokov. "Sústredíme sa na výstavbu sociálnych bytov, máme 220 tisíc bytov, ktoré patria mestu, ďalších 200 tisíc, ktoré sú podporované, s dostupným nájomným. To udržiava úroveň nájomného na veľmi príjemnej nízkej úrovni, aby nenastala explózia cien," prezradil Müller. 

Index podmienok k životu skúma viac ako 30 faktorov, ktorými sú dostupnosť bývania, kvalita infraštruktúry, zdravotníctvo, vzdelanie, stabilita či úroveň kriminality. Podľa toho sú mestá hodnotené bodmi od 1 do 100. Viedeň získala 99,1 bodov. 

Top 10 najlepších miest pre život. 

Poradie Mesto
1. Viedeň (Rakúsko)
2. Melbourne (Austrália)
3. Sydnes (Austrália)
4. Osaka (Japonsko)
5. Calgary (Kanada)
6. Vancouver (Kanada)
7. Toronto (Kanada)
7. Tokio (Japonsko)
9. Kodaň (Dánsko)
10. Adelaide (Austrália)

Tokio a Toronto zdieľajú siedme miesto. 

Čo by mala urobiť Bratislava pre lepší život obyvateľov?

Bratislava v úrovni kvality života za Viedňou výraznejšie zaostáva, no napriek tomu stále zostáva v lepšej polovici až štvrtine rebríčkov.
Od Viedne nás vo viacerých svetových rebríčkoch delia až desiatky miest, z top miest na svete si ale môžeme brať príklad. Na viedenskom magistráte sme sa opýtali, čo by poradili Bratislave, ak chce dosiahnuť lepší život pre svojich obyvateľov a návštevníkov. "Chcem povedať, že mám veľmi rád Bratislavu, je to skvelé mesto. Môžem len opísať, ako rozmýšľame my. Prvoradé sú pre nás dlhodobé stratégie a modely," poznamenal na záver Wolfgang Müller, zástupca riaditeľa magistrátu Viedeň.

Top 10 najmenej vhodných miest na život 

Poradie Mesto
1. Caracas (Venezuela)
2. Alžír (Alžírsko)
3. Douala (Kamerun)
4. Harare (Zimbabwe)
5. Port Moresby (Papua-Nová Guinea)
6. Karáči (Pakistan)
7. Tripolis (Líbya)
8. Dháka (Bangladéš)
9. Lagos (Nigéria)
10. Damask (Sýria)

V Indonézii sa prezident rozhodol presťahovať hlavné mesto na opačný koniec krajiny. Prečo? Dozviete sa v archívnej reportáži.

Súvisiace články