Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Činohra SND už pozná meno nového riaditeľ. Herci sa jasne vyjadrili
Zdielať na

Činohra SND už pozná meno nového riaditeľ. Herci sa jasne vyjadrili

BRATISLAVA / Napätý začiatok 100. sezóny v SND sa neupokojuje. Po náhlom prepustení šéfa Činohry SND, jeho vedenie oznámilo meno nového nástupcu. Michala Vajdičku nahradil doterajší dramaturg divadla Peter Kováč. Zmenu na tejto vedúcej funkcii však spochybnil aj druhý najsilnejší človek na ministerstve kultúry. S rozhodnutím generálneho riaditeľa divadla nesúhlasí ani väčšina hercov, ktorí ho žiadajú, aby svoje rozhodnutie stiahol.

"My, podpísaní členovia Činohry SND, protestujeme proti odvolaniu nášho riaditeľa Michala Vajdičku a žiadame jeho návrat do funkcie. Dôvody, ktoré uviedol generálny riaditeľ SND Vladimír Antala, považujeme za irelevantné. Je nám, samozrejme, ľúto, že zo zdravotných dôvodov sa muselo v minulej sezóne zrušiť, resp. nahradiť toľko predstavení. Treba si však uvedomiť, že napriek tomu sa Činohre podarilo v roku 2018 dosiahnuť tržby 1 933 009 eur, čo je o 185 000 eur viac ako v predchádzajúcom kalendárnom roku. Na sezónu 2019/2020 bol predaný rekordný počet abonentiek. To sú výsledky, ktoré nedosiahla žiadna iná zložka SND, údajné manažérske zlyhanie Michala Vajdičku preto považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe. Pokiaľ generálny riaditeľ Vladimír Antala neodvolá svoje rozhodnutie, budeme musieť zvážiť ďalšie kroky smerujúce k zabráneniu ďalším autoritatívnym praktikám, ku ktorým sa súčasný dosadený generálny riaditeľ a ministerstvo kultúry uchyľujú," píše sa v stanovisku hercov.  Stanke, Ondrík, Pauhofová, Koleník, Huba, Maštalír, Studenková a ďalší. Spolu 32 hercov, šepkárov a inšpicientov SND vyjadrilo svoj jednoznačný postoj na utorňajšie odvolenie Michala Vajdičku z pozície šéfa Činohry SND. "Údajné manažérske zlyhanie Michala Vajdičku považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe," uvádza sa v stanovisku ďalej. 

Vyjadrenie nespokojnosti prišlo aj zo strany Národného divadla Brno a Praha. "So Slovenským národným divadlom nás spája dlhoročná umelecká spolupráca. Jeho činnosť sledujeme a činoherný inscenácia pozývame k nám - aj my do SND pravidelne jazdíme hosťovať. Preto nás znepokojilo náhlej odvolanie umeleckého riaditeľa Činohry Michala Vajdičky. Sami dobre vieme, že takéto nekoncepčné kroky vedú k destabilizácii prevádzky, škodí umeleckej činnosti a vo výsledku sú skôr deštruktívne ako konštruktívne. Riaditeľ takto významnej inštitúcie, akou SND bezpochyby je, má mimoriadnu spoločenskú, umeleckú a v dôsledku i politickú zodpovednosť - jemu zverená inštitúcie a ľudia, ktorí v nej pracujú, nie sú jeho rukojemníci a nemôžu byť odvolávaní bez skutočne závažných dôvodov. V Českej republike máme s podobnými unáhlenými krokmi bohatú skúsenosť - skoro vždy sa ukázalo, že išlo o odvolanie bezdôvodné, často založené na osobnej antipatii. Domnievame sa, že akékoľvek animozity treba v mene verejného záujmu potlačiť. Apelujeme na Ministerstvo kultúry SR a veríme, že situácia sa vyrieši tak, aby nebolo poškodené nikoho dobré meno a Slovenskému národnému divadlu prajeme čo najlepšie vedenie," stálo v stanovisku umeleckého riaditeľa a dramaturgov českého národného divadla. 

Nový riaditeľ z vymenovania prekvapený nie je

 A aby toho nebolo málo, k tejto protestnej vlne sa pridal aj druhý najsilnejší muž na ministerstve kultúry, štátny tajomník Konrád Rigó. "Naše ministerstvo nemôže tvrdiť, že odvolanie riaditeľa činohry je výlučne v kompetencii generálneho riaditeľa divadla. Ja neviem o tom, či došlo k takej konzultácii medzi ministerkou a riaditeľom, ak došlo ku dohode, tak by mala ministerka alebo generálny riaditeľ potvrdiť tento fakt aj verejne. Ak nie tak je to jednoznačné porušenie štatútu SND a v tomto prípade musí ministerstvo konať," vysvetlil.  

To ale na naše otázky neodpovedá. Známe je len utorňajšie stanovisko ministerstva, ktoré si nad celou situáciou umýva ruky. "Personálne otázky sú výlučne v kompetencii generálneho riaditeľa SND. Bolo by nekorektné, aby rezort kultúry zasahoval do kompetencií generálneho riaditeľa inštitúcie, ktorá má právnu subjektivitu," vyjadrilo sa k situácii ministerstvo kultúry. 

"Vymenovanie do funkcie ma neprekvapilo, pretože už viac ako rok som počúval hlasy ľudí zvnútra súboru, ktorých si veľmi umelecky aj ľudsky vážim, ktorí volali po zmene spôsobu riadenia činohry. Keďže som presvedčený, že ide o čisto odborný problém, ktorý sa týka manažovanie tvorivých procesov a nie umeleckého smerovania činohry, verím, že si so súborom nájdeme spoločnú reč. Mojím programom je umelecká kontinuita činohry a preto do pripraveného dramaturgického plánu činohry vstupovať nebudem. Musím podotknúť, že režisérsku prácu p. Vajdičku si vážim a budem rád, ak aj v budúcnosti bude s činohrou spolupracovať," vyjadril sa k celej veci nový riaditeľ činohry SND Peter Kováč. 

"Ja to nepovažujem za dobré rozhodnutie aj kvôli tomu, lebo súčasný riaditeľ bol vymenovaný bez konkurzu najmä preto, aby konsolidoval finančnú situáciu organizácie. Odvolanie nepatrí do oblasti finančnej konsolidácie a vyvoláva aj vážne obavy o umeleckom smerovaní národného divadla," upozornil ďalej Rigó. Nový riaditeľ sa o smerovanie divadla neobáva a tvrdí, že jeho vymenovanie do funkcie ho neprekvapili, keďže rok počúval nespokojné hlasy z vnútra súboru. "Som presvedčený, že ide o čisto odborný problém, ktorý sa týka manažovanie tvorivých procesov a nie umeleckého smerovania činohry. Verím, že si so súborom nájdeme spoločnú reč," vyjadril sa k situácii nový riaditeľ Peter Kováč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy