Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dráma na východnej hranici. Agresivitu troch z 24 utečencov museli krotiť varovné výstrely
Zdielať na

Dráma na východnej hranici. Agresivitu troch z 24 utečencov museli krotiť varovné výstrely

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - V blízkosti slovenskej hranice s Ukrajinou sa v utorok odohral dramatický záchyt veľkej skupiny utečencov. Išlo o 24 cudzincov, ktorí sa chceli nezákonne dostať na Slovensko. Počas zatýkania sa však traja z nich správali tak agresívne, že ukrajinskí hraničiari museli viackrát varovne vystreliť. Prevádzači sú stále na úteku.

Veľkú skupinu nelegálnych migrantov zadržali okolo siedmej ráno v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice. 24 cudzincov z rôznych krajín malo namierené na Slovensko.

Boli rozdelení do dvoch skupín. V tej prvej sa nachádzalo desať cudzincov. Pri zatýkaní migrantov z druhej skupiny však hraničiari potrebovali posily. "V ďalšej skupine, ktorá bola neďaleko miesta prvého záchytu, bolo 14 nelegálnych migrantov," vysvetľuje Elena Tračuk, hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny. 

Migranti sa správali agresívne a dokonca sa pokúsili ujsť. "Počas zatýkania chceli traja z nelegálnych migrantov prekaziť policajnú akciu, príslušníci preto museli použiť služobnú zbraň a viackrát vystrelili do vzduchu," približuje Tračuk. 

Medzi zadržanými migrantmi je 12 občanov Bangladéša, 8 Vietnamcov, 3 pochádzajú zo Srí Lanky a 1 z Afganistanu.
Je veľmi pravdepodobné, že takúto početnú skupinu viedli prevádzači. Tých sa ale zadržať nepodarilo. "Hraniční policajti naďalej monitorujú prístupové cesty na hranicu aj okolie," dodáva Tračuk. 

Zelenú trasu vyberajú prevádzači pre chudobnejších migrantov 

Takzvanú zelenú hranicu prekonávajú väčšinou cudzinci, ktorí nemajú dosť peňazí, aby zaplatili prevádzačom za lepšiu trasu. "Niektoré kategórie osôb, ktorí sú boháči, tak si zvolia inú trasu a tí, ktorí tých peňazí nemajú toľko veľa, musia ísť peši cez tú zelenú hranicu," objasňuje Róbert Gucký, prvý zástupca riaditeľa UHCP SR. 

Prevádzačom platia za celú cestu z domovskej krajiny až do cieľovej. Tieto prevádzačské siete sú organizované celoeurópsky. "Máme slovenských a ukrajinských prevádzačov, ale mali sme už aj prevádzača z Uzbekistanu, ale čo je zaujímavé, že prevádzačom bol už aj Turek," poznamenal Gucký. 

Práve migranti z Turecka spolu s občanmi Afganistanu a Vietnamu prichádzajú do krajín EÚ za posledné roky v najväčšom počte.

Hraničná polícia avizuje, že v zimnom období očakáva vyšší počet migrantov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy