Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Preteky v počte lajkov na Facebooku budú zrejme minulosťou. Sociálna sieť prichádza s novinkou
Zdielať na

Preteky v počte lajkov na Facebooku budú zrejme minulosťou. Sociálna sieť prichádza s novinkou

Archívna reportáž

SLOVENSKO/SVET / Sociálna sieť Facebook prichádza s novinkou, ktorá, zrejme, mnohých užívateľov nepoteší. Spoločnosť experimentuje so zakrývaním lajkov a reakcii. Vidieť ich po novom budú môcť len autori postov.

Počet lajkov je na jednej strane dobrý indikátor verejnej mienky, no pre niektorých sa stal zároveň "metlou". O novinke Facebooku napísal spravodajský web idnes.cz.  Nízky počet reakcií a "palcov hore" u mnohých užívateľov vzbudzuje smútok, ktorý môže prerásť až do depresie. Príspevky s málo lajkami potom často zmažú, hoci post sám o sebe vôbec nie je zlý. Problémy pre ne prežívajú častokrát aj deti a tínežderi, u ktorých to môže viesť k výsmechu a kyberšikane. 

Zatiaľ Facebook lajky len skúša schovať. Rovnako túto novinku skúša aj na niektorých trhoch aplikácia Instagram. Začali v Kanade, v auguste sa rozšírili do Brazílie, Austrálie, Nového Zélandu, Talianska a Írska. Užívatelia Instagramu v týchto štátoch po novom vidia len zdieľania, že daný príspevok lajkol niekto z ich priateľov. Celkový počet "srdiečok" a zoznam všetkých, ktorí ho udelili, nie je vidieť. Tieto informácie môže vidieť len autor postu. 

Podľa programátorky Jane Munchon Wongovej, ktorá sa "pohrabala" v kóde aplikácie, sa podobná funkcia objaví aj priamo na Facebooku. Či nakoniec Facebook skutočne zneviditeľní počty lajkov bude záležať na tom, ako sa novinka v testoch osvedčí. To znamená, že to nesmie viesť k poklesu zisku.  

https://twitter.com/wongmjane/status/1168531712130736128

Súvisiace články