Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Johnsonovi sa napriek vyhrážkam postavilo 21 konzervatívcov. Premiér hrozí predčasnými voľbami
Zdielať na

Johnsonovi sa napriek vyhrážkam postavilo 21 konzervatívcov. Premiér hrozí predčasnými voľbami

LONDÝN / Britský premiér Boris Johnson plánuje navrhnúť predčasné voľby. Uviedol to po tom, ako sa parlament v utorok rozhodol zaradiť do stredajšieho programu hlasovanie o zákone, ktorý by zabránil brexitu bez dohody. Návrh schválilo 328 poslancov, proti bolo 301, čo znamená, že 21 poslancov z radov Konzervatívcov sa pridalo v hlasovaní k opozícii. Premiér si pritom stále stojí za tým, že krajina odíde z Európskej únie 31. októbra, a to s dohodou či bez nej. Opoziční labouristi ale uviedli, že predčasné voľby nepodporia.

Prvá etapa parlamentnej bitky o podobu brexitu sa odohrala v utorok, keď poslanci napriek vláde presadili, že zaradia na program rokovania spomínaný zákon. Teraz sa ho budú snažiť čo najrýchlejšie schváliť, aby zákon stihol prejsť hornou komorou parlamentu, Snemovňou lordov. Odporcovia neriadeného brexitu sú totiž v časovej tiesni. Podľa BBC sa očakáva, že hlasovanie sa pokúsia zmariť poslanci loajálni Johnsonovi, a to predložením desiatok dodatkov. 

Návrh zákona, o ktorom sa má hlasovať, dáva vláde čas do 19. októbra na dosianutie novej dohody s Európskou úniou na samite, ktorý sa koná 17. októbra, inak požaduje súhlas parlamentu na odchod krajiny bez dohody. Ak vláda nesplní ani jednu podmienku, musí premiér Boris Johnson listom požiadať predsedu Európske rady Donalda Tuska o ďalší odklad brexitu, do 31. januára 2020.

Premiér hrozí predčasnými voľbami

Vyhlásenie predčasných volieb musia odobriť dve tretiny zo 650 poslancov. Líder opozičných Labouristov Jeremy Corbyn povedal, že jeho strana bude súhlasiť s vyhlásením nových volieb až vtedy, ak budú existovať právne predpisy zabraňujúce brexitu bez dohody. Corbyna zároveň potešilo, že oponenti premiéra prevzali kontrolu nad agendou parlamentu, čo podľa neho znamená, že "parlament nesúhlasí s odchodom krajiny z EÚ bez dohody". Rovnako tvrdí, že ani "väčšina krajiny" nesúhlasí s brexitom bez dohody.

Vyhodia 21 konzervatívcov

Poslanci konzervatívcov, ktorí v utorok hlasovali za možnosť zablokovať brexit ez dohody, budú zo strany vylúčení. Utorkové uznesenie o tom, že na programe bude hlasovanie o návrhu zákona proti brexitu bez dohody podporilo 328 poslancov, medzi nimi aj 21 konzervatívcov. 

Patrí medzi nich bývalý minister financií Philip Hammond, niekoľkonásobný minister Keneth Clarke alebo Nicholas Soames, vnuk bývalého predsedu britskej vlády Winstona Churchilla. 

Johnsonovi postupne začali odchádzať lídri. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy