Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva začne pozývať na skríning prsníkov. Ženy budú vyšetrovať len na preverených pracoviskách
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva začne pozývať na skríning prsníkov. Ženy budú vyšetrovať len na preverených pracoviskách

BRATISLAVA / Ženy vo veku 50 až 69 rokov môžu už v septembri dostať domov obálku od zdravotných poisťovní. Tie ich budú postupne pozývať na skríningové mamografické vyšetrenie. Ženy totiž stále podceňujú najrozšírenejšiu formu rakoviny - rakovinu prsníka.

Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo spúšťa skríning, ktorý môže ženám zachrániť život. Aj malá hrčka v tvare hrášku totiž môže byť nebezpečná. "Nádorové ochorenie prsníka diagnostikované vo včasných štádiách je ochorenie, ktoré sa dá nielen liečiť, ale aj vyliečiť," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Stanislav Špánik. Už v septembri pozve na vyšetrenie Všeobecná zdravotná poisťovňa 2100 žien, Dôvera 1500 a Union 550 žien. "Domov dostane pozvánku, kde je všetko vysvetlené. Pri skríningu karcinómu prsníka tá pozvánka slúži ako žiadanka na vyšetrenie," dodal Špánik. 

Ženy budú pozývané do preverených pracovísk, ktorých je na Slovensku zatiaľ 10. Postupne pribudnú ďalšie. Ministerstvo sa rozhodlo staviť na kvalitu a nie kvantitu. Nesprávne bola na začiatku diagnostikovaná aj Eva. "Niekedy sa stávalo a stáva aj to, že možno vás vyšetria na kvalitnom mamografe, ale dostanete sa do rúk človeka, ktorý nevie správne prečítať ten snímok," povedala bývalá pacientka Eva Bacigalová. Každý rok bude možné takto vyšetriť až 500 000 žien. Symbolom štátom riadeného skríningu sa tak stal práve hrášok.  

Skríning rakoviny hrubého čreva môže zachrániť život človeku v každom veku. Test si viete spraviť aj doma:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy