Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obedy zadarmo nie sú zadarmo. Rodičov školákov šokujú sumy na šekoch
Zdielať na

Obedy zadarmo nie sú zadarmo. Rodičov školákov šokujú sumy na šekoch

BRATISLAVA / Obedy zadarmo pre školákov nie sú zadarmo, sťažujú sa rodičia. Mnohým z nich prichádzajú šeky so sumou, ktorú nečakali. Niekde sa zvyšoval režijný príspevok, ale niekde príspevok na stravu nestačil a rozdiel preto zaplatia rodičia. SMER- SD odkázal, že je to v kompetencii samospráv. Ďalším problémom je, že školy potrebujú viac kuchárok a mnohé z nich nemajú vyriešenú situáciu ešte ani v týchto dňoch.

Kuchárky v školských jedálňach boli už predtým niečo ako nedostatkový tovar. Teraz ich školy potrebujú v ešte väčšom počte. V niektorých školách prvý týždeň preto ani obedy nevaria, stravu musia dovážať. Školy navyše od 2. septembra musia pracne kontrolovať každého jedného zo školákov prihláseného na obed, či v škole bol, a či si obed vybral. Obed totiž prepláca štát len deťom, ktoré boli aspoň v škole. 

To je aj dôvod, prečo momentálne rodičom prichádzajú za septembrové obedy nečakane vysoké šeky na 40 či 50 eur. Asi polovica zo sumy je totiž vratná zábezpeka, z ktorej budú strhávať prípadné vybrané obedy. Už dnes školy hlásia desiatky rodičov, od ktorých za pondelok budú pýtať plnú úhradu za neodhlásený a nevyzdvihnutý obed. Rodič ale aj naďalej mesačne platí režijný poplatok, z ktorého sa hradia všetky ostatné náklady, ktoré nesúvisia s nákupom surovín. Ten v mnohých mestách stúpol. 

Pokiaľ sa presiahne dotácia na stravu 1,20, niekde rozdiel hradí obec a niekde rodič. Cenové pásma sa totiž tento rok zvyšovali, na čo ZMOS upozorňoval už predtým. "Sme pripravení diskutovať o jednej jedinej téme a to, že zvýšiť tú dotáciu na úroveň tej najvyššej cenovej úrovne v pásme za cenu potravín," vyjadril sa poslanec NR SR Erik Tomáš (SMER-SD).  Smer trvá na tom, že išlo o dobré opatrenie a k teplému obedu sa dostane viac detí. "Chcem vyzvať aj z tohto miesta starostov a primátorov nech robia z tohto frašku a teatro. Samosprávy miest a obcí majú na to peniaze, aby nejaké režijné náklady vedeli vykryť aj zo svojich zdrojov," vyhlásil premiér Peter Pellegrini. 

"Každé mesto a každá obec je v inej ekonomickej situácii a má iné finančné možnosti," poznamenal hovorca ZMOS  Michal Kaliňák. 

Viac o tejto problematike aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy