Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Film Obchod na korze poznajú mnohí aj v zahraničí. Jozef pre TV JOJ porozprával, ako obchod naozaj vyzeral
Zdielať na

Film Obchod na korze poznajú mnohí aj v zahraničí. Jozef pre TV JOJ porozprával, ako obchod naozaj vyzeral

HUMENNÉ / Jediný Oscarom ocenený slovenský film Obchod na korze zrejme nikomu predstavovať netreba. Nakrúcali ho v Sabinove, ale korzo, o ktorom Ladislav Grosman píše, je v Humennom. TV JOJ sa vybrala na miesto, kde stál dom vdovy Lautmanovej. Našli sme Humenčana, ktorý má obchodík s galantériou ešte v živých spomienkach.

"V tom čase ja som mal asi osem rokov, keď sa to odohrávalo. Boli obchodíky nie ako teraz, boli domček skromné, také, že na dedinách sú krajšie," uviedol Humenčan Jozef Klimčák. Dnes je to budova pošty, no pán Jozef Klimčák má v živej pamäti obchodík, ktorý bol na tom mieste kedysi. "Galantérka, cvernička, gombíky a veci na šitie, na vyšívanie. Áno, ten obchod tu bol, teraz už prakticky po ňom nie je ani stopy," opísal obchod Jozef Klimčák. "Inšpirácia z domčeka, ktorý v tom čase mala Rózika Švarcová bol preňho podnetom na novelu, z ktorej sa postupne vykľul slávny scenár ešte slávnejšieho filmu Obchod na korze," dodal Homenčan Ján Mičovský.

​Filmári si pre natáčanie obzerali najprv Humenné. Korzo však už bolo príliš zmenené. "Sabinov bol z pohľadu socialistickej výstavby zaostalé mesto, tam to súdruhovia ešte nestihli, z toho sa stala výhoda na natáčanie filmu," objasnil Marián Šimkulič, spoluautor knihy o L. Grosmanovi. Príbehy Židov boli Ladislavovi Grosmanovi dobre známe. Jeho rodina holokaustom veľmi utrpela. Manželka Edita bola v skupine tých, ktorých z Humenného ako prvých deportovali do vyhladzovacieho tábora. Krutosti doby zažil aj Grosman. Skončil v pracovnom tábore. "Prežil to veľmi ťažko. V Ružomberku bombardovali stanicu, zahynuli jeho rodičia. On sa potreboval s tým voľajako vyrovnať," doplnil Marián Šimkulič.

A tak vznikla aj sprvoti 6-stranová poviedka a z nej neskôr scenár k oscarovému filmu. Je to príbeh o židovskej obchodníčke a súcitnom arizátorovi Tónovi Brtkovi v podaní Jozefa Kronera. Obchodík s galantériou na budove dnešnej pošty pripomína tabuľa. Aby si každý, kto sa pristaví uvedomil, že aj tadiaľ prešla smutná história. "Tú dobu, ktorú slávny a neveselý film predstavuje, je doba, ktorú treba poznať a urobiť niečo preto, aby sa niečo podobné nezopakovalo," poznamenal Ján Mičovský. "Brať si to k srdcu, takto nevedie ceste k blahobytu ani k ničomu iného, treba lásku, porozumenie," dodal Jozef Klimčák.

Pozrite si aj reportáž z pražskej premiéry jedinečného filmu Ruky na skle:

Súvisiace články