Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvý ponor k Titanicu za posledných 15 rokov. Niektoré časti sa strácajú v hlbinách
Zdielať na

Prvý ponor k Titanicu za posledných 15 rokov. Niektoré časti sa strácajú v hlbinách

BRATISLAVA / RMS Titanic je pod vodou viac ako 100 rokov a leží asi 600 km od pobrežia Newfoundlandu v Kanade. Po viac ako 15 rokov sa k nemu vydala ďalšia expedícia, nachádzajú už však vrak, ktorý sa postupne vracia naspäť prírode.

Za posledných 15 rokov ide o prvú expedíciu ku vraku lode Titanic, ktorý je pochovaný už vyše 100 rokov v hlbinách Atlantiku, píše spravodajský portál BBC. Medzinárodný tím prieskumníkov hlbinných prieskumov skúmal potopenú loď, ktorá leží v asi 3 800 metrovej hĺbke. Zakiaľ niektoré časti boli v zachovanom stave, iné sa postupne strácajú v hlbinách oceánu. 

Najväčšie znehodnotenie objavili na pravej strane dôstojníckych komôr. Historik Titanicu Parky Stephenson povedal, že to, čo videl počas ponoru, bolo šokujúce. „Kapitánova vaňa je obľúbeným záberom medzi nadšencami Titanicu - a tá je teraz prečCelá paluba na tej strane sa rúti a toto zhoršovanie bude ďalej pokračovať,“ priblížil. 

Ďalší na rade bude vraj strop haly, ktorý sa nachádza v ohnutej prednej časti lode. „Titanic sa vracia prírode,“ dodal. Na loď útočia silné morské prúdy, korózia solí a baktérie konzumujúce kovy.

Najväčšia loď svojej doby 

Osobná loď, ktorá bola najväčšou loďou svojej doby, zasiahla ľadovec na svojej prvej plavbe zo Southamptonu do New Yorku v roku 1912. Z 2 200 cestujúcich a posádky na palube zomrelo viac ako 1 500.

Výpravu vykonal ten istý tím, ktorý nedávno uskutočnil najhlbší ponor, k akému vôbec došlo, na dno Mariánskej priekopy. Na ponor využili ponorku, ktorá je 4,6 m dlhá, 3,7 m vysoká, s názvom DSV Limiting Factor od americkej spoločnosti Triton Submarines. Navigácia ponorky nebola jednoduchá, situáciu komplikoval silný vietor a atlantické prúdy. 

Zábery, ktoré zachytili pri ponore, následne využijú pre nadchádzajúci dokumentárny film. Vedci expedície okrem zachytávania záberov vraku lode študovali aj zvieratá žijúce na troskách. Napriek podmienkam okolo teploty mrazu, temno-čiernym hlbinným vodám a veľkému tlaku sa v hĺbke darí životu.

To však, ako uviedla vedkyňa expedície Clare Fitzsimmons z Newcastle University, je faktorom rozkladu Titanicu. „Na vrakulode sú mikróby, ktoré pohlcujú železo samotného vraku a vytvárajú tak „šupinatú“ štruktúru, ktorá je oveľa slabšou formou kovu,“ uviedla. Tieto šupinky - stalaktity hrdze visiace z vraku - sú také krehké, že sa môžu pri ich narušení rozpadnúť na oblak prachu.

Nejasný osud vraku

Vedci študujú, ako rôzne druhy kovov erodujú v hlbokých atlantických vodách, aby zhodnotili, koľko času ešte Titanicu zostáva.

V komentári k výprave Robert Blyth z Národného námorného múzea v Greenwich uviedol, že je dôležité zostúpiť a zdokumentovať vrak v jeho súčasnom stave.

„Samotný vrak je jediným svedkom katastrofy Titanicu. Všetci preživší už zomreli, takže si myslím, že je dôležité využiť vrak, zatiaľ ešte má čo povedať,“ poznamenal. 

Tragédiu nemá na svedomí iba samotný ľadovec. Titanic nemal nikdy vyplávať, viac vo videu: 

Súvisiace články